11 pågrepet for falske ekteskap

Storaksjon på Romerike mot fem mistenkelige familier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet på Romerike i Akershus har pågrepet 11 personer i alderen fra 26-57 år under en storaksjon i dag.

Sammen med Kripos har politidistriktet satt i gang en opprulling av falske ekteskap. Politiet hadde fått rettens medhold i at det var skjellig grunn til å mistenke 12 personer for å ha skaffet personer ulovlig opphold i Norge gjennom å gi falske forklaringer eller medvirke til dette, heter det i politiets pressemelding.

- Det er snakk om fem familier, som virket påfallende i forhold til sammensetningen, sier politiinspektør Jan Eirik Thomassen til Dagbladet.no.

Mistanken kom etter informasjon som ble gitt i intervju om oppholdstillatelse. Eller rettere sagt: Mangel på informasjon.

- Når de ikke har kunnskap om ektefellen blir det veldig mistenkelig, sier Thomassen.

Risikerer utvisning

Siktelsene mot de 11 har en strafferamme på inntil to års fengsel. Men noen av de pågrepne risikerer også utvisning, fordi de har oppgitt feil forklaring da de søkte om opphold i Norge.

I aksjonen ble ytterligere tre personer pågrepet, mistenkt for narkotikakriminalitet. Under ransakingen kom politiet over 6000 piller som politiet antar er narkotika. De tre personene som ble pågrepet i forbindelse med dette knyttes ikke til proforma-saken, og ble løslatt etter avhør.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Narkotikabeslaget kom etter at den 12. personen det var gitt medhold i å pågripe viste seg allerde å være pågrepet av politiet i Sverige på grunn av narkotikakriminalitet.

De 11 pågrepne er avhørt av politiet. Ingen av dem er varetektsfengslet, fordi politiet mener at det ikke foreligger fare for bevisforspillelse.

Skilte seg i hjemlandet

Politiet har i samarbeid med Kripos vært oppmerksom på de mistenkelige ekteskapene siden i vår, men det er først den siste måneden forholdene er blitt etterforsket som en straffesak.

Politiet tror de pågrepne personene har skilt seg i sitt opprinnelige hjemland, og at de siden har inngått falske ekteskap med norske borgere eller personer med tillatelse til opphold i Norge.

Deretter har de ankommet Norge på familiegjenforening, hvor politiet mener at de igjen har flyttet sammen med sine opprinnelige ektefeller.

Misbruker regelverk

Politiet i Romerike og Kripos fortsetter etterforskningen av saken med full tyngde. Nå konsentreres oppmerksomheten rundt de tekniske bevisene og avhør av de mistenkte.

11 pågrepet for falske ekteskap

Utlendingsmyndighetene og politiet har i oppgave å avdekke og hindre misbruk av regelverk som gjelder innvandring til Norge.

Proforma-ekteskap representerer en raffinert form for menneskesmugling, og er en omgåelse av reglene for familiegjenforening.

Samtidig uthuler dette respekten og aksepten for regelverket knyttet til de humanitære hensyn som gjør seg gjeldende vedrørende, skriver politiet i pressemeldingen.