11 piloter avslørt i fylleskandale

Bare timer etter at han drakk alkohol tilsvarende 20 glass vin på et diskotek i Barcelona, sovnet pilot Chris Salmon bak spakene på passasjerflyet. Salmon er en av 14 ansatte i British Airways som har brutt selskapets alkoholregler - mens tv-kameraene rullet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Salmon sovnet på jobb, måtte andrepiloten, som hadde drukket nesten like mye, ta over for ham. Det er den svenske avisa Aftonbladet som forteller om episoden - som skal være en av mange. En britisk dokumentarfilm om pilotenes drikkevaner har sjokkert Storbritannia.

Den britiske tv-kanalen Channel 4 har smugfilmet de elleve pilotenes fyllekalas. Opptakene dokumenterer kraftige alkoholinntak bare seks-sju timer før pilotene skal sitte friske og raske i cockpiten - med ansvar for å føre flere hundre passasjerer trygt til bestemmelsesstedet.

Suspendert

Dokumentaren viser blant annet hvordan Chris Salmon en sein natt på diskotek i Barcelona heller i seg alkohol tilsvarende rundt 20 glass vin. Mellom sju og åtte timer senere satt han bak spakene på vei tilbake til London. Ti av de tolv pilotene som ble filmet, brøt selskapets alkoholregler. Siden dokumentaren ble vist i Storbritannia for et par uker siden har 14 ansatte, 11 piloter og tre kabinansatte, blitt tatt ut av tjeneste i påvente av en intern utredelse.

Filmteamet samarbeidet ifølge Aftonbladet med flyvertinnen Caroline Woolison i sju måneder. Gjennom sine sju år som flyvertinne hadde hun sett hvor mange i besetningen som festet hardt i forbindelse med overnattinger på utenlandsflygninger. Dokumentaren avslører det Woolison betegner som en livsfarlig kultur.

Rekonstruert

I dokumentaren drikker amerikanske piloter like store mengder alkohol som de britiske kollegene satte til livs, før de ble plassert i en flysimulator like mange timer seinere.

Resultatet var oppsiktsvekkende: Piloten sovnet bak spakene, flyet landet på feil flyplass, besetningen traff ikke de rette knappene på instrumentpanelet, og de rapporterte feil posisjon til flygelederne på bakken. Alt dette er feil som hadde kunne satt et hundretall mennesker i livsfare hvis det hadde skjedd i virkeligheten.