Saudi-Arabia:

11 prinser og eks-ministre arrestert i Saudi-Arabia

Anholdt for korrupsjon.

LOVER ENDRING: Saudi-Arabias relativt nyutpekte kronprins, Mohammed bin Salman, ser ut til å være en handlekraftig kar. Siden han ble oppgradert til kronprins, har en rekke reformer blitt lovet i det svært konservative landet. Foto. Reuters / Scanpix
LOVER ENDRING: Saudi-Arabias relativt nyutpekte kronprins, Mohammed bin Salman, ser ut til å være en handlekraftig kar. Siden han ble oppgradert til kronprins, har en rekke reformer blitt lovet i det svært konservative landet. Foto. Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Saudi-Arabias nye antikorrupsjonskommisjon har arrestert elleve prinser og et titalls tidligere ministre i en omfattende aksjon, ifølge TV-kanalen Al Arabiya.

Sjokkbølger

Den saudiarabiske TV-kanalen har anonyme kilder som hevder at kommisjonen, som er ledet av kronprins Mohammed bin Salman, gjorde arrestasjonene i går – kun timer etter at kommisjonen ble godkjent.

Arrestasjonene er ikke bekreftet fra offisielt hold. Blant prinsene som skal være arrestert, er styrtrike prins Al-Waleed bin Talal.

- Meldingene om frihetsberøvelsen av prins Al-Waleed bin Talal, hvis det stemmer, vil sende sjokkbølger gjennom næringslivet nasjonalt og internasjonalt, sier Saudi-kjenneren Kristian Ulrichsen ved Rice University til AFP.

Skiftes ut

TV-kanalen Al Arabiya hevder at arrestasjonene kommer som følge av at kommisjonen har åpnet etterforskning i eldre hendelser – blant annet flommen i byen Jeddah i 2009, som kostet 116 mennesker livet.

Ifølge Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå SPA er kommisjonens mål «å sikre den offentlige økonomien, straffe korrupte og dem som utnytter sine stillinger».

Dette kommer samtidig som sjefen for nasjonalgarden har fått sparken og økonomiministeren er byttet ut.

Reformer

- Bredden og omfanget av arrestasjonene ser ut til å være uten sidestykke i den moderne saudiarabiske historien, sier Ulrichsen.

I september ble over 20 mennesker, blant annet innflytelsesrike prester, arrestert av myndighetene. Analytikere hevder at flere av arrestasjonene var rettet mot folk i opposisjon mot kronprinsens utenrikspolitikk, som inkluderer boikotten av Qatar.

Siden Mohammed bin Salman ble utpekt til kronprins i juli, har det kommet flere reformer i landet. Flere hevder også at det er kronprinsen som står bak kong Salmans beslutning om å tillate saudiarabiske kvinner å kjøre bil.

Nye tider

Saudi-Arabias statsreligion er i dag en fundamentalistisk form for sunniislam, wahhabisme, der de islamske sharialovene praktiseres strengt. Utroskap og narkotikasmugling gir dødsstraff, og kvinner trenger fortsatt en mannlig formynder.

Demokrati har ytterst dårlige kår i det autoritære kongedømmet.

Kronprins Mohammed bin Salman har varslet nye tider.

- Vi vender tilbake til det vi var tidligere – et land med moderat islam som er åpent for alle religioner og mot verden, sa Salman under en investeringskonferanse i Riyadh i oktober.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer