Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elbilbarometeret 2018:

11 prosent av nordmenn vil velge elbil neste gang

Nordmenn vil i år trolig kjøpe flere elbiler enn resten av de nordiske landene til sammen, ifølge en undersøkelse.

LITE TRO PÅ POLITIKERE: Hele 44 % av nordmenn tror at norske politikere ikke vil føre en offensiv elbilpolitikk frem mot 2025. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
LITE TRO PÅ POLITIKERE: Hele 44 % av nordmenn tror at norske politikere ikke vil føre en offensiv elbilpolitikk frem mot 2025. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11 prosent av de spurte nordmennene vil kjøpe elbil neste gang de skal kjøpe bil, viser undersøkelsen Opinion har gjennomført for Norsk elbilforening og Nordisk Energiforskning.

Norge ligger dermed langt foran de andre nordiske landene. I Sverige er andelen som vil velge elbil neste gang 4 prosent, i Danmark 2 prosent, Finland 1 prosent og Island 8 prosent.

Det anslåtte salget for 2018 er høyere for Norge enn resten av Norden til sammen, ifølge Elbilforeningen.

Bekymret for rekkevidde

Politiske intensiver er avgjørende for et skifte i personbiltrafikken, slår foreningen fast.

- Norske forbrukere er klare for elbilskiftet. Nå er det opp til politikerne og industrien å bidra med sitt, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

Norske bilkjøpere mener den største barrieren for å velge elbil, ligger i rekkevidden og dernest lademuligheter. Bare 6 prosent svarer at elbiler er for dyre i innkjøp.

I nabolandene våre er pris derimot den viktigste grunnen til at folk ikke velger elbil. Også lademuligheter er en bekymring.

Ventelister

I fjor var markedsandelen for elbil 21 prosent her i landet. Nærmere 150 000 elbiler var registrert i Norge ved årsskiftet. Norsk elbilforening viser til at det nå er lange ventelister på en rekke modeller. Bu mener etterspørselen kommer til å være større enn hva produsenten er i stand til å levere på kort sikt.

- I tillegg trenger vi en storstilt utbygging av ladestasjoner, for å dekke behovet til alle de nye elbilene, som politikerne sterkt oppfordrer folk å bytte til, sier hun.

44 prosent av de spurte tror ikke politikerne vil følge opp en offensiv elbilpolitikk fram mot 2025, ifølge elbilbarometeret.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!