Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redningsskøyta «Horn Stayer»

11 reddet bare sekunder før

- Tre, fire personer hang i ripa på båten i vannet. Det var rein flaks at vi var der, sier redningsmann.

I SISTE ØYEBLIKK: De elleve om bord i denne sjarken kan prise seg lykkelig over at ei redningsskøyte var like i nærheten. Foto: Redningsselskapet/Horn Stayer
I SISTE ØYEBLIKK: De elleve om bord i denne sjarken kan prise seg lykkelig over at ei redningsskøyte var like i nærheten. Foto: Redningsselskapet/Horn Stayer Vis mer

- Det var rein flaks at vi bare var et par minutter unna da vi fikk nødmeldinga, sier Jørn Thomas Hansen på redningsskøyta «Horn Stayer» til Dagbladet.

GRUNNSTØTT: De to redningsskøytene Sundt Flyer og Det Norske Veritas forsøkte i samarbeid med dykkefartøyet Gard å få cruiseskipet Marco Polo av grunnen. Det lot seg ikke gjøre, da vannet blir stadig lavere i området. Video: NTB Scanpix Vis mer

Havariet skjedde ved Lauer like utenfor Skjærhalden på Hvaler torsdag ettermiddag.

Denne redningsskøyta holder normalt til i Skjebergkilen, et godt stykke lenger nord, skriver NRK.

SNART SLUKT AV HAVET: 11 ble reddet i dramatisk redningsaksjon. Foto: Redningsselskapet/Horn Stayer
SNART SLUKT AV HAVET: 11 ble reddet i dramatisk redningsaksjon. Foto: Redningsselskapet/Horn Stayer Vis mer

10 sekunder

Hansen sier det var tilfeldig at de var så nær akkurat da alarmen gikk.

- Da vi ankom, tok det bare rundt 10 sekunder før sjarken slo side og begynte å gå ned. Det var derfor hastverk med å få folk om bord. Tre, fire personer hang i ripa på båten i vannet. Hadde vi ikke vært der, kunne dette fått et helt annet utfall, sier Hansen.

Sjarken som havarerte er omkring 30 fot lang.

Ifølge Fredrikstad Blad, som først omtalte redningsaksjonen, hadde de 11 om bord hatt til oppdrag å plukke søppel i skjærgården.

- God følelse

Redningsskøyta «Horn Stayer» har bare vært to år i tjeneste. På båtens hjemmeside har det til nå stått at den har reddet 0 menneskeliv.

PÅ TOKT: Redningsskøyta «Horn Stayer». Foto: Redningsselskapet/Horn Stayer
PÅ TOKT: Redningsskøyta «Horn Stayer». Foto: Redningsselskapet/Horn Stayer Vis mer

Det vil det bli en forandring på.

- Vi må nok skrive 11 nå. Det var en god følelse å få dem om bord. Det er greit å få en påminnelse om hvorfor vi er der. Vi utgjør en stor del av beredskapen til sjøs, sier Hansen til Dagbladet.

- Sjarken lå stadig tyngre i vannet. Jeg så at vi ikke ville klare å nå land og kalte opp redningsskøyta, sier båtfører Jon Amtrup til Fredrikstad Blad.

Det skal ha gått bra med alle om bord.

DRAMATISK: Et redningshelikopter, en redningsskøyte, Bodø Radio og skipperen på båten ‹‹Kim Roger›› holdt kontakt over radio da båten gikk på grunn og mannskapet fryktet for livet. Video: Telenor Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!