- FABRIKERT: I januar kalte president Mahmoud Ahmadinejad terrorangrepene 11. september 2001 for mistenkelig. Nå utdyper han sine synspunkt. Foto:  REUTERS/Morteza Nikoubazl/Scanpix
- FABRIKERT: I januar kalte president Mahmoud Ahmadinejad terrorangrepene 11. september 2001 for mistenkelig. Nå utdyper han sine synspunkt. Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl/ScanpixVis mer

- 11. september var fabrikkert

Irans president mener angrepene var en unnskyldning for å rettferdiggjøre USAs krig mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som lenge har refset vesten og Israel, kom med en noe mer krass uttalelse enn normalt under et møte med landets etterretningsdepartement.

- FabrikkertAhmadinejad beskriver kollapsen av World Trade Canter 11. september 2001 for en komplisert etterretningsscenario og handling, ifølge Reuters, som siterer det statlige nyhetsbyrået IRNA.

- 11. september var en stor fabrikasjon som et påskudd for krigen mot terrorisme og et opptakt i planleggingen av invasjonen i Afghanistan, sier Ahmadinejad.

Nesten 3 000 mennesker døde da sivile fly ble kapret av terrorister og styrtet inn i tvillingtårnene på World Trade Center med få minutters mellomrom. I januar kalte Ahmadinejad angrepene for mistenkelig og påsto at vesten ønsket å kontrollere midtøsten.

Israel-angrepPresidenten gikk ut i forrige måned og erklærte at Israel hadde mistet retten til å eksistere, ifølge NTB.

— Takket være palestinernes motstandskamp har Israel mistet sin rett til å eksistere, sa han på en konferanse med palestinske opprørsgrupper sist søndag.

Mahmoud Ahmadinejad hevdet at palestinernes kamp mot okkupasjonsmakten Israel har medført at Israel har mistet sin støtte blant europeere og amerikanere.

Presidenten kalte landet en «bakterie av korrupsjon, hvis tilstedeværelse i regionen kun forårsaker trusler, kriser og krig».

Bakmann for rettenBarack Obama hadde opprinnelig planer om å bringe den antatte hjernen bak 11. september-angrepet, Khalid Sheik Mohammed, for en sivil rett i New York.

Ifølge The Washington Times har Obamas nærmeste rådgivere nærmet seg en beslutning om at han bør stilles for en militær domstol.

Det vil regnes som et slag i trynet for Obama-administrasjonen, ettersom regjeringsadvokat Eric Holder hadde forhåpninger om å stille ham for sivil rett.

Holder ga i et intervju med avisa 11. februar signaler om at det kunne gå mot at blir prøvd for en militær domstol.

- Til slutt, uansett hvor han blir stilt til veggs, i hvilket som helst forum, må vi forsikre oss om at det blir gjort så åpent som mulig og i henhold til alle lover og regler. Om vi gjør det, tror jeg ikke arenaen er så viktig, sa han den gang.

FABRIKERT? Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener terrorangrepet 11. september var kalkulert for å rettferdiggjøre USAs krig mot terror. Foto: Reuters/NYPD via ABC News
FABRIKERT? Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener terrorangrepet 11. september var kalkulert for å rettferdiggjøre USAs krig mot terror. Foto: Reuters/NYPD via ABC News Vis mer