Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

11 tonn dop opp i røyk

PESHAWAR (Dagbladet): I de lovløse stammeområdene i Pakistan omsettes våpen og narkotika fritt. Men av og til blir det beslaglagt. Dagbladet var med på brenning av hasj, heroin og opium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin lille våpenbod i en av basarene utenfor Peshawar, viser den bestefar-aktige selgeren fram de dødbringende redskapene som om det skulle vært hvilken som helst jernvare. En tyskprodusert kalashnikov koster 1200 kroner, litt billigere er det lokalt framstilte automatgeværet. En pumpehagle eller rifle får du for halve prisen.

I naboboden selges feite klumper med svart hasj.

I dette grenseområdet mot Afghanistan er det tilnærmet fri omsetning av narkotika.

Her har pakistanske myndigheter svært liten kontroll, og alle utlendinger som reiser inn må ha væpnet vakt.

Politisk vold

Pakistan plages i dag av et stort antall etniske, religiøse og politiske konflikter som årlig fører til store tap av menneskeliv. Det er ingen problemer å skaffe våpen til disse gruppene gjennom illegale kanaler, gjerne med utgangspunkt i stammeområdene.

En del av våpentrafikken finansieres uten tvil av narkopenger. Narkobaronene opererer i stammeområdene og beskytter sin virksomhet med tungt skyts, til og med luftvernkanoner.

I fjor var det rundt 1000 politiske drap i Karachi, og mye tyder på at politiske grupper i byen er involvert i narkotrafikken for å finansiere terrorvirksomheten.

Smuglernes paradis

Fra stammeområdene i Pakistan smugles dop og en rekke andre varer gjennom Pakistan til kysten hvor de sendes med skip til Europa eller andre deler av verden.

Dagbladet var til stede da den pakistanske spesialstyrken for narkobekjempelse brant 11 tonn hasj, nesten 300 kilo heroin og 130 kilo opium som var beslaglagt i nord. Dette er bare en brøkdel av hva som smugles i disse områdene.

Bålbrenningen utenfor Peshawar var mer av symbolsk enn praktisk betydning.

<B>NARKOBÅL:</B> Bevæpnede vakter overvåker brbenning av 11 tonn hasj, nesten 300 kilo heroin og 130 opium i Peshawar. Dette er bare en brøkdel av narkotikaen som smugles gjennom nordområdene.