Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

11 trusler om skoleskyting i dag

Politiet ser svært alvorlig på trusler om skoleskyting.

I en pressemelding fra Sør-Vest politidistrikt kommer det fram at det den siste tiden har kommet inn en rekke trusler om skoleskyting over hele landet.

Bare i dag har det kommet inn 11 trusler på landsbasis, skriver politiet, som understreker at det å framsette trusler mot skoler er en svært alvorlig handling – selv om det ikke er en intensjon om å gjennomføre faktiske voldshandlinger.

Anser ikke truslene som reelle

– Politiet ser svært alvorlige på disse truslene. Hver hendelse blir håndtert og vurdert separat. Det pågår etterretning, både lokalt og nasjonalt, for å finne ut hvem som står bak, sier stabssjef i Sør-Vest politidistrikt, Håkon Strand.

– Ser dere på truslene som reelle?

– Nei, det vurderes at det er lite sannsynlig å ville realisere truslene på noen måte, eller skape situasjoner hvor liv og helse er i fare. Det er ingenting som tyder på det, sier Strand til Dagbladet, og legger til at ingen skoler har holdt stengt som følge av truslene.

Stabssjefen mener det kan tyde på at motivet er å skape utrygghet.

Politiet har en formening om hvilken gruppering som står bak og ser at mange av truslene følger det samme mønsteret.

– Tror dere at det er mange av de samme personene som står bak truslene?

– Det kan tyde på det. Det er mye likt, men jeg ønsker ikke å utdype noe mer, forteller Strand.

190 trusler på landsbasis

Siden 14. januar i år har skoler i Sør-Vest politidistrikt fått 13 trusler om skoleskyting. På landsbasis skal tallet være 190, ifølge politidistriktet.

Strand forteller at alle de 13 trusselsakene i Sørvest er under etterforskning, men at ingen er mistenkt eller pågrepet for forholdene.

– Det er synd at slike grupperinger får mulighet til å spre frykt på denne måten. Det er klart at dette er utfordrende, også fordi politiet bruker en god del ressurser på dette arbeidet. Det er likevel viktig for oss å presisere at vi vurderer tiltak for å trygge elever, ansatte og innbyggerne for øvrig oppimot hver hendelse, og at vi følger utviklingen tett, understreker stabssjef Strand.

Det understrekes at å true med voldelige aksjoner eller voldelige straffbare handlinger blir fulgt opp av politiet, og man risikerer både straffansvar og erstatningsansvar ved å framsette slike trusler.