110-operatøren kastet seg i vannet. Reddet kvinne

Hylles som helt.

STOR AKSJON: En stor redningsaksjon ble iverksatt, med dykkere, brannbiler og redningsskøyte. Kvinnens hjerte begynte å slå igjen etter livreddende førstehjelp. Foto: Redningsselskapet
STOR AKSJON: En stor redningsaksjon ble iverksatt, med dykkere, brannbiler og redningsskøyte. Kvinnens hjerte begynte å slå igjen etter livreddende førstehjelp. Foto: Redningsselskapet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oppgavene til operatørene på 110-sentralen omfatter å ta imot nødmeldinger og iverksette redningsaksjoner, ikke å delta i aksjonene selv.

Men det var nettopp det som skjedde i går kveld, da en av operatørene på sentralen i Oslo snarrådig stormet ut døra fra kontoret, hoppet i vannet og reddet en kvinne fra å drukne.

- Han handlet etter hjertet og brannmannhodet. Det skal noen være glade for, sier Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), til Dagbladet.

- Det er en innsats langt utover det man kan forvente i en slik situasjon, uten overlevelsesutstyr, legger han til.

VITNESBYRD: Våte spor på 110-sentralen er vitnesbyrd om dramatikken i går kveld. Foto: Oslo brann- og redningsetat
VITNESBYRD: Våte spor på 110-sentralen er vitnesbyrd om dramatikken i går kveld. Foto: Oslo brann- og redningsetat Vis mer

Rop om hjelp

Ifølge Budstikka var det i 21.30-tida 110-sentralen fikk melding om rop om hjelp fra Lysaker Brygge, på grensen mellom Oslo og Bærum - tilfeldigvis i nærheten av sentralen.

- De på vakt skjønner at dette er noen hundre meter fra der de sitter, og reagerer veldig fort. Mens en stor utrykning med dykkere, brannbiler og redningsskøyte iverksettes, griper den ene operatøren en radio og løper ned, forteller Hovtun.

Nede på promenaden, på Bærums-sida, viste situasjonen seg å være mer dramatisk enn den utdannede brannmannen og paramedicen hadde sett for seg.

- Tre personer lå i vannet. Stigen på brygga var for kort til at de kom seg opp - det var kritisk og kaotisk, forteller Hovtun.

Svært krevende

Opertøren grep ei livbøye som han kastet ut til den ene, en mann, som grep tak i den og klarte å holde seg flytende. Han gikk ned på stigen og fikk dratt opp nummer to.

- Han ser at den tredje går under, og hopper uti. Han får tak i vedkommende og klarer å holde seg oppe med de andre til redningsskøyta ankommer, forteller Hovtun.

Han forklarer at innsatsen var svært krevende for operatøren.

- Han har fortalt at det å ligge i vannet var utrolig slitsomt og utmattende. Men han visste samtidig at en stor utrykning var på vei, sier stabssjefen.

Hovtun legger til:

- Det er en god grunn til at vi i nødetatene jobber for å minimere utrykningstida, slik at dykkere er på plass etter noen minutter.

Hjerte-lunge-redning

Politiet opplyser til Aftenposten at kvinnen som falt i vannet er en turist, og at en forbipasserende mann i 70-åra hoppet uti for å hjelpe. De anser hendelsen som et uhell.

Redningsselskapet opplyser at de i sjøen ble tatt om bord i redningsskøyta «Einar Staff senior», og det ble startet hjerte-lunge-redning på kvinnen. De lyktes, og kvinnens hjerte begynte etter hvert å slå igjen.

Ifølge Oslo universitetssykehus er kvinnen på 30 år innlagt med moderate skader. De andre kom fysisk uskadd fra hendelsen.

- Vi håper på snarlig bedring, sier stabssjef Hovtun.

Han forteller at 110-operatøren nå hviler ut etter den dramatiske hendelsen.

- Det var en enorm påkjenning, og heftig for alle, sier stabssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer