110 skolebarn er forsvunnet

Hver uke forsvinner flere innvandrerelever fra Oslo-skolene. Bare det siste skoleåret har antallet tomme pulter økt med 110.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skoleåret har til sammen 110 elever forsvunnet i Oslo. Ifølge folkeregisteret er 14 av elevene funnet igjen i utlandet, 21 er kommet tilbake til skolen, mens det fortsatt letes etter 75 barn.

Rommen skole alene har mistet seks elever siden skolestart. Verken lærere eller medelever vet hvor de er blitt av.

- Noen kommer tilbake etter uker eller måneder, andre ser vi aldri igjen, sier rektor Langmoen.

Reiser til utlandet

- Vi går på hjemmebesøk, spør klassekamerater og melder fra til offentlige instanser, mer enn det kan vi ikke gjøre, sier Langmoen.

Felles for alle barna som er forsvunnet, er at de har innvandrerbakgrunn.

- Det er nok mange årsaker til at barn blir borte. Det kan være vold eller bortføring, eller det kan være en utvidet ferie. Ethvert barn som ikke er der det skal være, er en bekymringssak for oss, sier direktør Astrid Søgnen i skoleetaten i Oslo.

Jon Langmoen på Rommen har erfart at de fleste forsvunne elevene er på langtidsferie, eller har flyttet tilbake til foreldrenes hjemland.

Rektoren er så vant med elever som slutter uten å si ifra at han har sluttet å bekymre seg over dem.

Meldes ikke til politiet

- Vi registrerer alle skolebarn to ganger i året for å få oversikt over hvor mange som blir borte. Vi har et tett samarbeid med andre instanser som jobber med å finne ut hva som har skjedd med disse barna, sier Søgnen.

Når en elev har vært borte i mer enn to uker uten tillatelse, skrives han eller hun ut av skolen. Dette får alle foreldre beskjed om ved skolestart. Flere skoler har også tolk og deler ut rundskriv på flere språk.

Etter utskrivingen melder skolen fra til folkeregisteret, trygdekontoret og barnevernet, men ikke til politiet.

- Jeg kan ikke skjønne hva politiet skal gjøre med dette. Skal de arrestere foreldrene? spør rektor Jon Langmoen.

Redd Barna bekymret

Leder for Redd Barnas rettighetssenter, Marianne Borgen, mener at det ikke blir gjort nok for å finne ut hva som er skjedd. Hun frykter at noen av elevene kan være utsatt for noe kriminelt:

- Det er viktig at skolene melder alle slike forsvinninger til politiet. Hvis det var etnisk norske barn som plutselig ble borte, ville nok et stort apparat blitt satt i gang for å finne dem.

TOMME PULTER: Lærer Bjørn Klingen på Rommen skole savner en elev som er på ferie i Syria. - Hun kommer nok tilbake, men det tar vel litt tid, sier Klingen.
FORTVILER: <P>Rektor Jon Langmoen savner seks elever på Rommen skole.