11 000 lærere er blitt utsatt for vold eller alvorlige trusler i løpet av de siste fem åra

Vold mot lærere er et mye større problem enn tidligere antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hacket seg innn og tømte lærerens konto

En av fem lærere er blitt truet eller utsatt for vold minst en gang i løpet av de siste fem åra.

En undersøkelse gjennomført av Norsk Respons for Utdanningsforbundet og TV 2, viser at det er store mørketall når det gjelder vold mot lærere i skolen. En av fem lærere her i landet har opplevd å ha blitt truet på en måte de opplever ubehagelig. En av seks lærere har opplevd å bli utsatt for vold fra elever.

I alt 11 000 av landets 72 000 lærere har opplevd vold eller trusler fra elever de siste fem åra, viser undersøkelsen.

I en TV 2-dokumentar i går kveld fortalte lærere og rektorer om en skolehverdag der lærere lever i frykt for elever som er helt ute av kontroll. I et eksempel fra programmet, sjekket politiet klasselistene til to tiendeklasser.

I den ene klassen hadde 10 av 27 elever registrerte forhold hos politiet. I den andre klassen hadde 11 av 30 elever registrerte forhold. Forholdene var legemsbeskadigelse, narkotikakriminalitet og ulovlig oppbevaring av skytevåpen.

Det er Arbeidstilsynet som har ansvar for de offisielle voldsstatistikkene. Men tallene fra Utdanningsforbundet gir et mye mer alvorlig bilde av situasjonen enn tallene til Arbeidstilsynet.

Leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, mener for mange lærere er redde for å si ifra om at de føler seg truet.

-  Lærere må bli flinkere til å melde fra og det må lages skikkelige prosedyrer i forhold til varsling og registrering av volden. Mange lærere ser dette som et privat problem, men det er et arbeidsgiverproblem, sier Hjetland.

En liten gruppe

-  Vi ser en tendens til at volden blir mer alvorlig, særlig i de store byene, sier forsker ved Høgskolen i Hedmark, Thomas Nordahl. I vår ga han ut boka «Atferdsproblemer blant barn og unge».

-  Det er en gruppe på en til to prosent av norsk ungdom som står for mesteparten av denne volden. Så lenge vi ikke er villige til å plassere disse barna i spesialskoler, vil denne volden også gå ut over lærere, sier Nordahl.

Men skolen kan spille en positiv rolle, mener Nordahl.

-  Vi vet at det er viktig at disse elevene har et godt forhold til lærerne sine. At de møter tydelige voksne som viser at de har kontroll, som stiller krav og har forventninger.

Kvinner mest utsatt

Oslo kommunes statistikk for vold og trusselhendelser forrige år viser at 88 skoler innrapporterte 518 hendelser. Av disse var 320 av tilfellene mot ansatte. 4,3 prosent av de ansatte i Osloskolen innrapporterte at de hadde vært utsatt for en volds- eller trusselhendelse i fjor, mot bare 0,3 prosent av elevene.

Over halvparten av de rapporterte hendelsene var slag og spark.

I all hovedsak er det kvinnelige ansatte som innrapporterer voldstrusler. Av de 320 tilfellene, var 231 mot kvinnelige ansatte.

-  Det er viktig å huske på at det er flest kvinnelige ansatte i skolen. Men vold er et gutte- og mannsfenomen, og gutter har et annet toleransenivå, sier Nordahl.

Gutter står ifølge statistikken for over 90 prosent av voldsutøvelsen i Oslo-skolen.

-  Jenter har begynt å vise noe mer av den alvorlige atferdsproblematikken.

-  Barn i nød

-  I de sakene jeg har jobbet med har den som utøver volden store psykoemosjonelle problemer. Dette er barn i nød, sier Oslo-skolenes hovedverneombud Knut Myhrer.

Endringer i samfunns- og mediestrukturen må ta deler av skylda for problemet, mener hovedverneombudet.

-  Samfunnet har endret seg i forhold til trygghet i hverdagen, oppdragelse, grenser og tillit. Tar du alt dette fra barn, så gjør du noe med dem. Det bekymrer meg, sier Myhrer.

Han er ikke sikker på om lærerne har kompetanse til å håndtere alle elever.

-  Det finnes barn som ofte trenger så mye bistand og hjelp at vanlige lærere ikke er i stand til å gi det, sier Myhrer, og understreker at vold mot lærere ikke er noe Oslofenomen.

-  Vold mot lærere skjer over hele landet. Mange får store problemer etter å ha vært utsatt for vold. I noen tilfeller bytter de jobb og bosted, sier han.

- MELD FRA: Leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer