Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

111 klienter tilknyttet Norge omtalt i en av tidenes største banklekkasjer

Avslører hvordan bank hjalp til å skjule 650 milliarder kroner.

SKJULTE SUMMER: Banken HSBC skjulte gigantsummer for en rekke klienter.
 AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
SKJULTE SUMMER: Banken HSBC skjulte gigantsummer for en rekke klienter. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den såkalte SwissLeaks-saken der hemmelige kontolister med 106 458 klienter fra banken HSBC Privat Bank i Genève i Sveits er lekket, er også en 73-åring fra Østfold omtalt, skriver Aftenposten.

Ifølge avisa var det hele 111 kontoer med tilknytning til Norge som hadde skjulte formuer i banken. Avisa skriver at Norge ikke har bedt om data som kunne avsløre disse pengene, men at dette vil gjøres nå.

Store summer Dokumentene, som ble lekket til den franske avisa Le Monde og International Consortium For Investigative Journalism (ICIJ), er nå presentert, og viser hvordan storbanken hjalp klientene sine med å holde store pengebeløpet skjult.

For mannen fra Østfold dreide det seg om 1,3 millioner kroner på konto, som skattemyndighetene ikke visste om, ifølge Aftenposten.

Aftenposten har deltatt i samarbeidet med å undersøke listene sammen med 130 journalister i 45 land.

Superstjerner og diktaturer De lekkede dokumentene viser hvordan banken holdt formuer skjult for både rockestjerner, toppolitikere og folk med tette bånd til regimeledere som Husni Mubarak og Syrias president Bashar al-Assad, skriver ICIJ.

Ifølge The Guardian satt også banken opp kontoer for internasjonale kriminelle og korrupte forretningsfolk.
 
Det ble blant annet gitt råd om hvordan klientene kunne unngå skatt i hjemlandet og å ikke vekke myndigheters oppmerksomhet.

Til sammen var det 650 milliarder kroner på kontoene.

Det var dataeksperten Herve Falciani, som jobbet for banken i 2008, som opprinnelig lekket dokumentene.

Aftenposten skriver at listene gir et unikt innblikk i det lukkede banksystemet i Sveits, kjent som et fristed for å skjule store verdier.

I et uttalelse skriver banken selv at de er ansvarlige for de feilene som ble gjort den gangen, men understreker at bankvesenet fungerte svært annerledes enn i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling