Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

112 år gammelt likmysterium løst

Rettsmedisinsk institutt har analysert beinrester fra Østfold.

 SVAR FRA RETTSMEDISINSK:  Opphavet til beinrestene under det 112 år gamle rådhustaket er analysert. Men politiet kjenner ikke om det er noen kopling til barnesko og bok. Foto: Tor Henning Skau.
SVAR FRA RETTSMEDISINSK: Opphavet til beinrestene under det 112 år gamle rådhustaket er analysert. Men politiet kjenner ikke om det er noen kopling til barnesko og bok. Foto: Tor Henning Skau. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober fant håndverkere mystiske beinrester og en gammel barnesko under taket på 112 år gamle Tune Rådhus i Sarpsborg.

Den største av de fem beinpipene hadde en «kulegrop» som passer til et hofteledd.

Østfold-politiet ble tilkalt, og førstebetjent og kriminaltekniker Tore Lunde kunne selv med et trent øye ikke se hva slags bein det dreide seg om.

En ting var helt sikker: foreldelsesfristen for en straffesak var definitvt gått ut. Og ganske sikkert: det er ingen registerte drapsgåter eller dødsmysterier fra begynnelsen av forrige århundre i nabolaget

- Beinrestene er helt porøse og må være flere tiår gamle, kanskje helt fra rådhuset ble bygd, sa politiførstebetjenten til Dagbladet da, (krever innlogging)og sendte det biologiske materialet til Rettsmedisinsk institutt.

Svar - uten detaljer
Nå har svaret på gåten kommet.

- Nå har vi fått konklusjonen. Det dreier seg om beinrester fra sau. Flere detaljer har vi ikke fått foreløpig, og vi er ikke så veldig overrasket over at det ikke dreier seg bein fra et menneske, sier Tore Lunde i Østfold politidistrikt til Dagbladet.

Eventuelle koplinger til barneskoen og annet materiale som ble funnet i forbindelse med samme håndverkerjobb har ikke politiet brukt kapasitet på å finne ut av.

Håndverkerne og politiet har også funnet en gammel bok og en bit av en avisside fra 1910 på samme avgrensede område. I tillegg åpenbvarte det seg et klesplagg i en boks, kanskje et sjal.

 Onde ånder ?
Taktekker Tor Henning Skau var en av håndverkerne som dumpet borti funnet, som satte fart i gamle historier.

- Jeg snakket med en kar som hadde satt seg inn i gamle ritualer. Det har visst vært vanlig å legge både kroppsdeler og barnerekvisita og mer til under taket for å holde onde ånder borte, sa taktekkeren fra Sarpsborg til Dagbladet etter funnet.

De nakne fakta fra Rettsmedisinsk institutt krasjer ikke med det folkloristiske tilbakeblikket.

 FUNNSTED:  Det var under talbordene til venstre at håndverkere gjorde funnene i Tune rådhus. Foto: Tor Henning Skau.
FUNNSTED: Det var under talbordene til venstre at håndverkere gjorde funnene i Tune rådhus. Foto: Tor Henning Skau. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media