Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

112 drept etter Clintons besøk

Kampene i borgerkrigen i Colombia blusset opp til å bli de verste på lenge i kjølvannet av president Bill Clintons besøk i landet. Minst 112 mennesker er drept siden onsdag, ifølge hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepene mot regjeringsstyrkene fra landets to største geriljabevegelser, FARC og ELN, er åpenbart opprørernes svar på hjelpen fra Clinton og USA på 12 milliarder kroner. Hjelpen skal gå til å bekjempe narkotikahandelen, men 80 prosent er militær hjelp, og opprørerne er sikre på at generalene vil rette de nye våpnene mot dem.

600 geriljasoldater fra FARC gikk fredag til angrep på et kommunikasjonsanlegg som ble forsvart av 50 regjeringssoldater ved Montezuma-toppen, 250 kilometer vest for hovedstaden Bogota. Harde kamper raste gjennom natta og utover lørdagen.

«Spøkelsesfly»

I kampene styrtet et krigsfly mot fjellsida og alle sju om bord omkom. Flyet ble ikke skutt ned, men skyldes en menneskelig feil, ifølge Flyvåpenet.

Angrepet ble slått tilbake og endte i «et fullstendig nederlag» for FARC, ifølge general Fernando Tapias, som er øverstkommanderende. 64 gerilja- og ni regjeringssoldater døde i kampene, ifølge hæren.

Seinere lørdag gikk opprørere fra FARC til angrep på en politistasjon i småbyen Tomarrazsn i Guajira nord i landet og drepte fire politifolk på vakt. Noen av opprørerne var utkledd som politi. Da det kom forsterkninger til, falt de i et bakhold der ytterligere tre ble drept.

Våpenhvile

Over hundre frivillige organisasjoner har nå krevd øyeblikkelig våpenhvile i borgerkrigen, under et arrangement de kaller «Fredsuka 2000». Under dette presset ble FARC og regjeringen søndag enige om å innlede samtaler om våpenhvile 22. september.

Samtidig begynner nabolandene, med Brasil i spissen, å frykte at både borgerkrigen og narkohandelen skal flyte over grensene, dersom forholdene blir verre i Colombia.

Brasil har gjort det klart at de ikke vil ha noe samarbeid med USA når det gjelder hjelpen til Colombia. Brasil har forsterket det i alle fall umulige grensevaktholdet mot Colombia inne i Amazonas. FARC, som ikke ønsker utenlandske fiender, forsøkte i går å roe nabolandene.

- Vi ønsker å berolige våre naboer. Vår kamp skjer i Colombia, uttalte Farc-talsmannen «Ivan Rios».