1129 uløste forsvinningsgåter

Politiets savnet-register inneholder 1129 uløste forsvinnings-saker. Politiet kunne gjort mer for å minske antallet uløste forsvinningsmysterier, hevder Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Kripos' hjemmeside på internett kan du finne foto av og opplysninger om noen av de 1129 personene som ved nyttår var registrert i politiets savnetregister.

For eksempel 19-åringen Gunnar Hope fra Askøy som forsvant sporløst i fjor høst, 28 år gamle Signe Olberg som ble borte på Curacao omtrent samtidig, eller 18-åringen Børre Bøe som ingen har sett siden han var på danskebåten på vei til Oslo i august.

Kripos registrerte 33 nye forsvinninger i fjor. Året før ble 38 personer ført opp på savnetlistene til politiet.

- Det er ikke bare nordmenn blant de 1129 som er savnet, og tallet er akkumulert siden 1945. Mange av disse er det lite reelle forventninger om å finne, sier politiinspektør Terje Sjøvold i Kripos til Dagbladet :på nettet.

Vil ha mer ansvar

Han og resten av Kripos tilbyr bistand til de lokale politidistriktene i forsvinnings-sakene. Men aller helst skulle Kripos sett at de hadde større eget-ansvar i disse sakene.

- Det er veldig varierende hvilke ressurser som settes inn for å løse slike forsvinnings-mysterier. Noen politidistrikt har gode rutiner og mye erfaring, mens andre sliter med små ressurser, sier Terje Sjøvold.

- Vi i Kripos mener nok at det kunne vært gjort mer for å løse mysteriene, fortsetter politiinspektøren.

En arbeidsgruppe fra Kripos har derfor levert en rapport til justisdepartementet der man foreslår at Kripos gis større ansvar for å lede politiarbeidet.

Lov å forsvinne?

Listen over savnede personer inneholder mange ulike skjebner, og politiet har sine teorier i de aller fleste mysteriene.

- Det er alle mulige grunner til at folk forsvinner. Noen tar livet av seg selv, noen kan ha vært utsatt for noe kriminelt, mens andre velger å rømme av ulike grunner. Det kan være fra familie, fra lovens lange arm eller fra kreditorer. Noen vil rett og slett starte et nytt liv, sier Kripos-inspektør Sjøvold.

- Hvordan er det da med de som bare ønsker å forsvinne? Bør ikke det være lov uten at politiet skal bry seg?

- Det er et veldig godt spørsmål som jeg ikke kan svare nøyaktig på. Så lenge man forsvinner sporløst, sitter det som regel igjen bekymrede pårørende. Da har politiet en plikt til å følge opp sakene og forsøke å finne ut hva som har skjedd, sier Sjøvold.

90 prosent menn

Hvor lenge politiet arbeider aktivt for å løse mysteriene, varierer veldig fra sak til sak. Noen legges relativt raskt bort dersom politiet anser sjansen for å finne personen som liten.

- Andre saker kan bli etterforsket i årevis. For eksempel Therese-saken fra Drammen som til slutt fikk en oppklaring da svenske Thomas Quick innrømmet drapet, sier Sjøvold.

Av de 1129 savnede er 1015 menn og 114 kvinner. De fleste som er registrert i Kripos' savnetregister er nordmenn, men også utlendinger som er sist sett i Norge eller som er forventet å dukke opp i Norge eller Norden er med i registret.

Se Kripos' savnetregister