113 unaturlige dødsfall

Norske sykehus rapporterte 113 unaturlige dødsfall til politiet i fjor. Tre av dødsfallene skyldtes personlige feil eller menneskelig svikt, fremgår det av den årlige rapporten fra Helsetilsynets meldesentral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Samtlige av de 113 dødsfallene ble også meldt til fylkeslegene. Til sammenligning ble det bare meldt om 94 unaturlige dødsfall i 1996, skriver VG.

Fagsjef Bjørn Magne Eggen i Helsetilsynet mener at økningen ikke er dramatisk, og at den skyldes at sykehusene er blitt flinkere til å rapportere dødsfallene.

Kikkhullskirurgi

Tallene viser at stadig flere pasienter dør eller blir alvorlig skadd under operasjoner med såkalt kikkhullskirurgi. I fjor døde 28 personer, og 118 ble skadd etter å ha blitt operert eller undersøkt med kikkhullskirurgi.

Nå advarer to av Norges fremste eksperter på denne type kirurgi mot dårlig kompetanse blant kirurgene.

- En del av disse dødsfallene skyldes antakelig for dårlig oppl æring med utstyret, mener professor Trond Buanes ved kirurgisk avdeling på Ullevål sykehus.

Han får støtte av overlege Bjørn Edwin ved Rikshospitalet.

- Om en operasjon går bra eller dårlig, er helt avhengig av den kirurgen som opererer. Det er utrolig viktig å beherske teknikkene. Derfor bør ikke kirurger uten tilstrekkelig opplæring foreta kompliserte inngrep, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer