11,4 millioner mennesker er på flukt

1,5 millioner flere enn i 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tallene for flyktninger som rømmer til andre land for å unnslippe konflikt og forfølgelse steg i 2007, for andre år på rad.

Etter et fall fra 2001 til 2005, er flyktningtallene nå på vei opp igjen.

Ifølge FNs tall var 11,4 millioner mennesker på flukt i 2007, mot 9,9 millioner året før. Konfliktene i Irak og Afghanistan sto for mer enn halvparten av flyktningene i fjor.

- Tallene er skyldes dårlige myndigheter, klimarelaterte problemer som øker konkurransen om knappe ressurser, og ekstreme prisendringer som rammer de fattigste hardest, sier António Guterres, høykommisjonær i FNs flyktningebyrå, ifølge International Herald Tribune.

Tallene er riktignok moderate i forhold til de 17,8 millionene som var på flukt under Balkan-krigene i 1992, men faktorer som klimaendringer og knappe ressurser kan gjøre at tallene stiger ytterligere, advarer FN.

- Vi står overfor en kompleks miks av globale utfordringer som kan føre til enda mer tvungen flytting, sier Guterres.

Tendensen er at rike og stabile land blir mer uvillig til å ta mot flyktningene, og innfører stadig strengere kriterier for å ta mot fordrevne mennesker.

- Verden blir mer og mer ugjestfri for flyktningene, sier William Spindler, en talsmann for FN, ifølge International Herald Tribune.

FLYKTER: En ulovlig immigrant venter på båtdekk, etter at rundt 27 illegale flyktninger ble reddet da båten de satt i kantret i havet sør for Malta. Foto: Ben Corg, AFP
FLYKTER: En ulovlig immigrant venter på båtdekk, etter at rundt 27 illegale flyktninger ble reddet da båten de satt i kantret i havet sør for Malta. Foto: Ben Corg, AFP Vis mer

Ifølge FN er ytterligere 26 millioner såkalt internt fordrevne, mennesker som flykter innad i sitt eget land.

ADVARER: Etter et fall i flyktningtallene fra 2001 til 2005, advarer FNs høykommisær om at tallene nå er på vei opp igjen.