Bilbrannene i Oslo

- 115 påsatte bilbranner, ingen tatt

Politiet jakter en mann etter to mistenkelige bilbranner i natt. Det kan ha vært 115 påsatte bilbranner i Oslo de siste to åra.

KAMPEN: Politiet opplyser overfor Dagbladet at det er visse spor som tyder på at brannen kan være påsatt. Video: Lars Martin Gimse Vis mer

I natt jaktet Oslo-politiet en mann etter to bilbranner i hovedstaden.

Ifølge politiet ble en mann sett løpende fra stedet hvor to biler brant. Brannen spredte seg til en bygning med et bilvaskeri, melder NTB.

Bilene sto parkert i St. Halvards gate i Gamlebyen i Oslo.

Mannen beskrives som slank med sort hettegenser og mulig asiatisk opprinnelse. Det antas at han er mellom 25 og 30 år gammel.

- 115 påsatte bilbranner på to år

Arbeiderparti-politiker Jan Bøhler stilte 25. august i år spørsmål om bilbrannen til justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr.

I går fikk han svar. I svaret kommer det fram at det i 2017 ble registrert 153 bilbranner, hvorav 62 kan ha vært påsatt. I fjor registrerte politiet i Oslo 186 bilbranner, hvor 53 kan ha vært påsatt. I perioden 1. januar til 1. april i år er det registrert 21 saker - 8 kan være påsatt, ifølge Kallmyrs svar, som baserer seg på Oslo politidistrikts registreringer.

- Det antas at en tredjedel av bilbrannene skyldes tekniske årsaker, en tredjedel forsikringssvindel, og den siste tredjedelen påsatt som trusler eller skadeverk, skriver Kallmyr i sitt svar.

Bøhler konkluderer dermed med at det kan ha vært 115 påsatte bilbranner i hovedstaden uten at noen har stilt for ansvarlig for det de siste to åra.

- Risikofritt

Kallmyr viser til at tida han har hatt til rådighet, har det ikke vært mulig å finne ta ut informasjon om antall oppklarte saker og gjerningspersoner.

Bøhler kommenterer overfor Dagbladet at han stilte spørsmål om det samme i november i fjor, og departementet har hatt nærmere ett år på å finne svar.

BILBRANNER: Hovedstaden har vært rammet av en rekke bilbranner de siste årene. Her fra Godlia i september i fjor. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
BILBRANNER: Hovedstaden har vært rammet av en rekke bilbranner de siste årene. Her fra Godlia i september i fjor. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er redd for at det tyder på at tallet er meget lavt eller null. Det gjør at de som holder på med dette opplever at det er risikofritt å true eller hevne seg på noen eller drive hærverk ved å tenne på biler. Sånn skal det ikke være og det er alvorlig for tryggheten i våre nærmiljøer, som justisministeren også skriver, skriver Bøhler i en e-post til Dagbladet.

Bøhler har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag morgen.