117 får erstatning etter Åsta-ulykken

Til sammen 117 overlevende og etterlatte etter Åsta-ulykken får erstatning for ikke-økonomisk tap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbetalingene vil passere ti millioner kroner og tas rett fra kassa til NSB og Jernbaneverket. Samtlige 67 passasjerer på ulykkestogene og 50 etterlatte får erstatning, eller oppreisning som det vanligvis kalles, skriver Hamar Arbeiderblad.

Men ordet oppreisning blir ikke brukt i avtalen mellom NSB og Jernbaneverket på den ene siden og advokatene til etterlatte og overlevende på den andre siden. Årsaken er at dersom NSB og Jernbaneverket hadde gått med på å bruke ordet oppreisning i en juridisk avtale, hadde de samtidig innrømmet uaktsomhet. I Norge er forutsetningen for å utbetale oppreisning vanligvis grov uaktsomhet. Derfor vil det i avtalen hete «kompensasjon for ikke-økonomiske tap».

Advokat Tom Eivind Haug i advokatfirmaet Komnæs Braaten Skard bekreftet mandag overfor Hamar Arbeiderblad at det langt på vei er klart for underskriving av avtalen i løpet av kort tid. Ingen av partene ville mandag bekrefte størrelsen på de samlede utbetalingene. Men allerede 4. januar uttalte jernbanedirektør Steinar Killi til Hamar Arbeiderblad og Dagsrevyen at utbetalingene ville variere mellom 50.000 og 300.000 kroner.

19 personer omkom da to tog kolliderte på Åsta i Hedmark 4. januar i fjor.

(NTB)