ME-SYKE: Grunnlegger Morten Thomassen (t.v) har til nå samlet 154 medlemmer i Facebook-gruppa  «ME som senskade etter svineinfluensavaksinen». ME-ofrene føler ikke at de blir tatt på alvor. Foto: Privat
ME-SYKE: Grunnlegger Morten Thomassen (t.v) har til nå samlet 154 medlemmer i Facebook-gruppa «ME som senskade etter svineinfluensavaksinen». ME-ofrene føler ikke at de blir tatt på alvor. Foto: Privat Vis mer

117 ME-ofre har søkt erstatning etter svineinfluensavaksinen

Nesten alle får avslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nylig ble det bestemt at norske forskere skal undersøke hvorfor så mange barn har fått narkolepsi etter svineinfluensavaksinen.

De 154 medlemmene i facebookgruppa «ME som senskade etter svineinfluensavaksinen» krever nå at de mange som har fått ME etter å ha fått vaksinen også blir tatt på alvor.

- Vi krever at staten, på lik linje som med narkolepsipasientene, tar ansvar for oss som fikk ME på grunn av svineinfluensavaksinen.
Videre krever vi at det blir forsket på årsakssammenhengen mellom ME og vaksiner og på behandling. Vi er på ingen måte vaksinemotstandere og ønsker å bidra til å forhindre framtidige vaksineskader, sier en av facebookgruppas administratorer, Nina E. Jensen, til Dagbladet.

Gruppa samarbeider med «Pasienter vs. NPE» som Dagbladet har omtalt ved flere anledninger.

117 har søkt erstatning 11. juni 2009 erklærte Verdens helseorganisasjon svineinfluensaen for en pandemi. I Norge ble om lag 2,2 millioner mennesker vaksinert med Pandemrix i 2009 og 2010, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Ved utgangen av 2010 hadde norske myndigheter mottatt 1150 bivirkningsmeldinger, rundt én melding per 2000 vaksinerte og rundt én alvorlig melding per 7200 vaksinerte.

Nær like mange ME-rammede etter svineinfluensavaksinen som narkolepsipasienter har søkt Norsk pasientskadeerstatning (NPE) om erstatning.

NPE opplyser at de har mottatt 135 saker som omhandler narkolepsi etter Pandemrix-vaksinen. Tilsvarende tall for ME er 117.

Den samme statistikken viser at det er vesentlig enklere for narkolepsipasientene å nå fram med sine erstatningskrav.

NPE har gitt medhold i 72 av de 135 narkolepsisakene. 38 har endt i avslag, en sak er henlagt og 24 saker er fremdeles under behandling.

Det er bare gitt medhold i to av de 117 ME-sakene. 75 saker har endt i avslag og 40 saker er under behandling.

- Staten leter etter andre årsaker Foreløpig har 60 medlemmer i facebookgruppa søkt om erstatning. 40 av disse har fått avslag av NPE. 14 har anket til Pasientskadenemnda. Ti har fått avslag i nemnda, og fire personer har tatt ut stevning mot staten.

En person i gruppa har fått medhold av NPE.

- Det virker som om staten leter med lys og lykte etter andre årsaker enn svineinfluensavaksinen som kan forklare våre helseplager, sier grunnleggeren av facebookgruppa, Morten Thomassen (mannen til venstre på bildet over) til Dagbladet.

Allerede i oktober 2010 skrev Dagbladet om ME etter Pandemrix-vaksinen. Professor Harald Nyland ved nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus uttalte at de hadde tre personer til behandling.

SVARER: Avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i NPE. Foto: NPE
SVARER: Avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i NPE. Foto: NPE Vis mer

-  Det er tidsmessig sammenheng mellom vaksinen og utviklingen av ME. Det vil si at disse pasientene har fått symptomer på ME i løpet av de åtte første ukene etter vaksinasjonen. Vi har ikke funnet noe annet enn vaksinen som kan forklare utviklingen av ME hos disse tre pasientene, uttalte Nyland.

Det er ikke noe nytt at personer som mener vaksine er årsak til deres ME-plager ikke får gehør.

Dagbladet har skrevet en rekke artikler om de mange som har fått ME etter at 180000 skoleelever deltok i et vaksineforsøk mot hjernehinnebetennelse på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Bare én av ei gruppe på over 300 som søkte erstatning gjennom pasientskadeordningen fikk medhold.

- Mer sannsynlige årsaker Norsk pasientskadeerstatning viser til at alle saker de behandler får en individuell vurdering, hvor NPE nøye går gjennom alle opplysninger som finnes om pasientens helsetilstand, både før og etter vaksinen ble gitt.

- Dette gjør vi for å kunne gjøre bevisvurderingen som lovverket krever. Etter lovverket skal det gis erstatning for skade som følge av vaksinen, med mindre det finnes en eller flere andre mer sannsynlige årsaker. For å vurdere om det er vaksinen eller andre årsaker, må vi gå gjennom helsehistorien til pasientene, både før og etter vaksineringen, sier avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i NPE.
 
Hun påpeker at det er mye man ikke vet om årsakene til at noen utvikler ME, men at det er antatt at infeksjoner kan være en viktig årsaksfaktor.

- Absurde avslagsgrunner - I mange av de avslagene vi har fattet, har vi kommet frem til at det for eksempel er infeksjoner som er årsak til sykdommen.  I en del andre saker har pasientene har hatt symptomer på begynnende ME allerede før de ble vaksinert. I disse tilfellene er ikke vaksinen den mest sannsynlige årsaken til sykdommen, og da må vi gi avslag, sier Gulaker og legger til:

- I de to sakene der vi har gitt medhold, var det personer som har vært friske fram til vaksineringen. Kort tid etter vaksineringen, har de fått tydelige symptomer og plager, og så gradvis utviklet ME. Derfor fremstår vaksinen som den sannsynlige årsaken. Når det gjelder pasientene som har fått medhold i å ha fått narkolepsi, er dette friske personer som har utviklet narkolepsi etter vaksineringen. Flere studier støtter også opp under at det er en sammenheng mellom pandemrixvaksinen og narkolepsi.  Disse sakene er også avgjort etter grundige individuelle vurderinger, sier NPE-direktøren.

- I vår gruppe er vi mange som var helt friske og fungerende før vaksinen. Vi har sett en rekke eksempler på at NPE har gitt absurde avslagsgrunner som for eksempel omgangssyke, sier Nina E. Jensen.

 

ME

ME - Myalgisk encefalopati - er en nevrologisk sykdom som preges av ekstrem fysisk og mental utmattelse som forverres ved aktivitet. ME kalles også postviralt utmattelsessyndrom (PVFS) og kronisk utmattelsessyndrom. Det er en godkjent diagnose.

Diagnose stilles etter bestemte kriterier basert på en grundig klinisk vurdering. ME begynner oftest akutt, vanligvis etter en infeksjon, f. eks. influensa, kyssesyke, halsbetennelse eller virus på balansenerven.

Kognitiv funksjonsforstyrrelse (for eksempel problemer med konsentrasjon, hukommelse, holde på oppmerksomheten, blande ord) fører til en frustrerende manglende evne til å opprettholde normal intellektuell aktivitet.

Alvorlighetsgrad av symptomer kan svinge veldig, også i løpet av en dag. Pasienten er ikke nødvendigvis trøtt hele tiden, men føler seg syk mesteparten av tiden.

Forverring eller tilbakefall skjer ofte etter for stor fysisk eller mental aktivitet. ME har en sterk tendens til å bli kronisk.

Helsevesenet har lite kunnskap og kompetanse på disse tilstandene. Det finnes ikke noen etablerte behandlingsmetoder som kan gjøre folk friske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer