- 119 passasjerer drept

Passasjerfly krasjet inn i boligområde i Teheran. Frykter flere omkomme på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Det var et militært fly av typen Hercules C-130 som styrtet i et boligområde i en forstad til Irans hovedstad Teheran i dag, melder CNN.

Ulykken inntraff 14.10 lokal tid, altså rundt 11.40 norsk tid.

Ifølge SkyNews krasjet flyet i en tietasjers høy bygning, eksploderte og satte bygningen i fyr. Avisa skriver at det bor 250 mennesker i bygningen. Det dreier seg om militært ansatte og deres familier.

Islamic Republic News Agency melder at det var 94 personer ombord.

Teherans ordfører sier til AP at alle om bord er omkommet. I tillegg er 25 personer i bygningen drept, og 15 skadd, ifølge iransk radio. Politiet frykter at flere på bakken er omkommet.

AP skriver at brannmenn har jobbet på stedet og forsøkt å redde ut folk som ble fanget inne i den brennende bygningen. Alle byens sykehus ble satt i beredskap for å ta imot skadde. 

En talsmann for helsedepartementet har opplyst om at 110 omkomne er bragt til sykehuset i nærheten av flykrasjet i den sørlige bydelen Towid.


Prøvde å nødlande
Ifølge statlig fjernsyn fikk flyet tekniske problemer rett etter avgang. Flyet styrtet da det forsøkte å gjennomføre en nødlanding. Krasjet skjedde i Yaftabad-distriktet som ligger like ved flyplassen Mehrabad, Teherans hovedflyplass.

Veltet ut røyk
- Jeg satt i butikken min da jeg så et fly som beveget seg i feil retning, sier en beboer ifølge  BBC.

Foto: GOOGLE EARTH
Foto: GOOGLE EARTH Vis mer

- Vi er vant til fly, men jeg tenkte: Gud, dette kommer til å krasje. Så traff det bygningen med et stort smell og det veltet ut røyk, forsetter han.

Det iranske nyhetsbyrået melder at ulykken inntraff i tettstedet Tohid like ved flyplassen. BBCs korrespondent sier at det har vært et tykt lag med smog over byen i dag, på grunn av forurensning. Det har vært så mye smog at skolene har vært stengt. Om dette har spilt noen rolle for ulykken, er ikke kjent.

- Det er forferdelig her nede. Jeg kveles, sa Røde Halvmåne-talsperson Shahram Alamdari til Reuters på telefon, før han måtte legge på.

Journalister om bord
Flyet var på vei fra Teheran til byen Bandar Abbas. Blant passasjerene skal det blant annet vært en gruppe journalister som skulle dekke militærøvelser.

Iran skal ha rundt 15 gamle amerikansklagde C-130-fly i bruk. De er gamle og utslitte, og ble innkjøpt før revolusjonen i 1979. Landet har hatt laber sikkerhet både på sivile og militære fly.

I 2003 opplevde Iran sin siste store flykatastrofe. Et fly gikk ned sørøst i landet og 276 soldater og besetning ble drept.

I 2000 krasjet et airbusfly med et C130-fly på flyplassen i Mehrabad. 10 mennesker ble drept.

<B> BOLIGBLOKK: Flyet traff en tietasjers høy boligblokk. 25 personer skal være omkommet og 15 skadd i bygningen.
VAR PÅ FLYPLASSEN I DAG:</B> Irans president Mahmoud Ahmadinejad, i midten, var på flyplassen 12.20 i dag lokal tid. Her kysser han Koranen før han setter seg på flyet til Saudi Arabia
<B>SYKEHUS I BEREDSKAP:</B> Ifølge de siste opplysningene skal 110 omkomne nå være brakt til det lokale sykehuset i den sørlige delen av hovedstaden Teheran.