119 skolebarn forsvunnet i Oslo

Sist skoleår ska 119 barn forsvunnet fra skoler i Oslo. Verken lærere, skole eller skoleetat vet hvor de er blitt av. Nå akter departementet å se på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen ansvarlige etater har fått melding fra barnas foresatte om hvor ungene, som er i alderen 7 til 16 år, er blitt av. Samtlige av barna har foreldre med innvandrerbakgrunn, skriver Aftenposten.

- Er de på ferie? Er de utsatt for noe kriminelt? Har barna flyttet alene? Har foreldrene bare glemt å melde flytting? spør Gerd Fleischer, leder i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger.

Direktør Astrid Søgnen i skoleetaten i Oslo tar forsvinningene svært alvorlig.

- Skolen sender brev til hjemmet, ofte gjentatte ganger. Hvis svar uteblir, går saken til folkeregisteret og trygdekontoret som igjen sender brev til hjemmet med to ukers svarfrist. Hvis det fortsatt ikke er respons, og det er grunn til bekymring, blir barnevernet varslet. Noen ganger lykkes skolemyndighetene med å spore barnet, andre ganger ikke, sier hun.

Barna blir ikke etterlyst av politiet, med mindre skolen eller barnevernet finner det nødvendig.

- Melding til politiet er ikke nødvendig som en del av apparatet, sier Søgnen til Aftenposten.

Ifølge opplæringsloven plikter foreldre å melde fra til skolemyndighetene dersom barn skal tas ut av skolen i mer enn 14 dager. I Norge er det ikke tillatt å holde barn hjemme fra skolen uten godkjent hjemmeundervisning.

(NTB)