12 000 mennesker evakuert i Japan

Beholdere med kjernefysisk avfall har veltet etter jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mer enn 12000 mennesker er evakuert nordvest i Japan etter jordskjelvet hvor ni mistet livet og rundt 1000 ble skadd. Hus er jevnet med jorden, veier er revnet og verdens største atomreaktor lekker. Nå frykter japanerne en strøm av jordskred.

Strøm, vann- og gassforsyninger ble kuttet som følge av skjelvet, som rammet Japan klokken 10.13 mandag lokal tid, eller 03.13 norsk tid. Foreløpige dødstall viser ni drepte, redningsmannskapene leter fortsatt i ruinene etter overlevende etter skjelvet, som målte 6,8 på Richters skala.

Byen Kashiwazaki, som ligger like sør for skjelvets episenter, ble særlig hardt rammet av skjelvet. Alle de nærmere 95000 innbyggerne er uten vannforsyninger, og 35000 husstander er uten gass. Innbyggerne står i kø for å fylle plastkanner med vann, og soldater gir ut ris til de som trenger det.

– Skadene er verre enn vi først antok, sier ordfører Hiroshi Kaeda.

– Om vi får satt i gang vannforsyningene kan flere reise hjem. Det er det vi skal ta tak i først, sier han ifølge Reuters.

Leter etter overlevende

Redningsarbeidere er i gang med å gjennomsøke husene som kollapset i Kashiwazaki, etter mennesker som kan være fastklemt i ruinene. Hittil er det meldt om en person som er savnet etter skjelvet.

– Vi har ingen tid å miste dersom vi skal finne eventuelle overlevende i ruinene, sier redningsarbeider Masahiko Sato ifølge BBC.

EVAKUERT: Det er satt opp over 100 midlertidige herberger for å huse de rundt 12 000 innbyggerne som er blitt husløse etter skjelvet. Foto: AFP/KAZUHIRO NOGI /SCANPIX
EVAKUERT: Det er satt opp over 100 midlertidige herberger for å huse de rundt 12 000 innbyggerne som er blitt husløse etter skjelvet. Foto: AFP/KAZUHIRO NOGI /SCANPIX Vis mer

Men han opplyser at redningsarbeidet går trått. Fortsatt kan japanerne kjenne etterskjelv og det er varslet kraftig regn, flom og tordenvær i dag. Opptil 6 cm regn er ventet, noe som skaper frykt for jordskred i dag.

Lekkasje

Som følge av skjelvet oppsto en mindre brann i Kashiwazakis atomreaktor. Den ble raskt slukket, men det viste seg utover dagen at verdens største atomreaktor lakk. Vann med radioaktivt materiale strømmet ut av en av anleggets sju tanker.

Ifølge anleggets ledelse gikk vannet ut i et rør som igjen førte det til sjøs. Ledelsen mener det ikke førte til noen «betydelig endring» i vannkvaliteten.

I dag melder nyhetsbyrået Kyodo at rundt 100 beholdere med kjernefysisk avfall ved atomkraftverket ble veltet over ende av skjelvet. Noen av beholderne mistet dekslene, melder byrået ifølge NTB. Det blir nå sjekket om veltingen har fått følger for miljøet.

Japan ble rammet av nok et skjelv i natt. Et skjelv som målte 6,6 på richters skala og hadde episenter utenfor Japans vestkyst, rystet store deler av landet, skriver AP. -Det ble ikke meldt om skader.

SKRED: Jernbanelinjer er begravd etter et jordskred i Kashiwazaki. Japan frykter nye skred i dag.
SPREKKER: Veiene sprekker i Kashiwazaki.
KAOS:</B> National Highway 8 i Nagaoka etter skjelvet.
LETER: Letemannskap leter fortsatt etter overlevende etter skjelvet hvor minst ni mistet livet og tusen ble skadd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer