Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Britisk studie:

12 000 nordmenn kunne dødd uten tiltak

Forskere ved det prestisjetunge Imperial College i London har estimert hva coronadødstallene ville vært i 11 europeiske land, dersom det ikke hadde blitt innført noen tiltak.

FOLKETOMT: Nesten ingen var å se i hovedstadens paradegate rundt en uke etter at myndighetene hadde innført de strengeste tiltakene i fredstid. Britiske forskere mener tiltakene har spart tusenvis av norske liv. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FOLKETOMT: Nesten ingen var å se i hovedstadens paradegate rundt en uke etter at myndighetene hadde innført de strengeste tiltakene i fredstid. Britiske forskere mener tiltakene har spart tusenvis av norske liv. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Forskerne har analysert overdødeligheten i elleve europeiske land, blant dem Norge, fra perioden pandemien brøt ut og fram til 4. mai, da mange av landene startet med en oppmykning av tiltakene.

Tallene er sammenholdt med hvilke koronatiltak som har vært innført, skriver NTB.

Har spart millioner av menneskeliv

4. mai hadde Norge registrert 208 coronadødsfall, ifølge studien som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature. Forskerne har imidlertid beregnet at tallet ville vært et helt annet dersom myndighetene hadde latt være å gjøre noe som helst, og livet hadde gått sin vante gang i Norge.

WHO-EPIDEMIOLOG: Maria Van Kerkhove jobber i WHO med blant annet fremvoksende sykdommer. Video: AP Vis mer

Ifølge studien er det beregnet at Norge ville hatt 12 000 coronadødsfall 4. mai, dersom ingen av de strenge tiltakene hadde blitt innført 12. mars.

I tillegg til Norge, har forskerne beregnet dødstallene for ti andre europeiske land. Faktisk mener forskerne at tiltakene i de elleve landene har spart mer enn tre millioner menneskeliv siden coronautbruddets start.

- Lockdown har forhindret millioner av dødsfall. De dødsfallene ville ha vært en tragedie, sier doktor Seth Flaxman, en av forskerne bak rapporten, til BBC.

 • Østerrike: 600 / Uten tiltak: 66 000
 • Belgia: 7 974 / Uten tiltak: 120 000
 • Danmark: 493 / Uten tiltak: 34 000
 • Frankrike: 25 201 / Uten tiltak: 720 000
 • Tyskland: 6 831 / Uten tiltak: 570 000
 • Italia: 29 079 / Uten tiltak: 670 000
 • Norge: 208 / Uten tiltak: 12 000
 • Spania: 25 631 / Uten tiltak: 470 000
 • Sverige: 2 769 / Uten tiltak: 28 000
 • Sveits: 1 476 / Uten tiltak: 54 000
 • Storbritannia: 28 734 / Uten tiltak: 500 000

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til NRK at han har fått med seg resultatene fra studien, og mener den viser at det var nødvendlig å innføre de stenge tiltakene.

- Det har vært snakk om en dødelighet på opp mot én prosent av dem som er smittet. Dersom det ikke ble innført tiltak og 70 prosent av befolkningen ble smittet, ville vi fått veldig mange døde i Europa. Det ville også medført at mennesker med andre sykdommer ikke ville fått god nok behandling og omsorg i denne perioden, sier Guldvog til kanalen.

Rebecca Cox, professor og leder ved influensasenteret ved UiB og Haukeland universitetssykehus, sier til Dagbladet at norske myndigheter tok de riktige avgjørelsene til riktig tid, og mener tiltakene har fungert bra.

- Studien fra Imperial College er jo bare en modell, der de har modellert hvordan det kunne ha gått om man ikke hadde stengt ned, men det er ganske tankevekkende når man ser på de tallene hvordan situasjonen kanskje kunne ha vært, sier Cox.

- Jeg tenker at det ikke er noen tvil om at lockdown og tiltak har hatt en enorm påvirkning, og at det har spart mange liv.

Lockdown stor effekt

Rapporten peker på at tiltak som lockdown, å oppfordre innbyggerne til å holde seg hjemme og unngå sosial kontakt, har vært spesielt effektive, og har vært med på å hindre virusets spredning med 81 prosent, skriver Nature.

De er imidlertid forsiktige med å slå fast akkurat hvilket tiltak som har hatt størst effekt i de enkelte landene, da dette kan variere.

BBC påpeker imidlertid at forskerne ikke har tatt hensyn til at innbyggerne i landene de har undersøkt, kunne ha endret atferden sin som følge av pandemien, uavhengig av om myndighetene hadde innført tiltak eller ei.

De peker også på at sykehusene kunne risikert å bli overfylt, noe som kunne resultert i flere dødsfall på grunn av mulig redusert tilgang til helsehjelp.

Studien har heller ikke tatt hensyn til de mulige helserelaterte konsekvensene en lockdown kan ha.

SYKEHUS: En ny studie fra Harvard Medical School hevder at spredningen av coronaviruset kan ha startet så tidlig som august i fjor. Foto: REUTERS/File Photo Vis mer

Kunne nærmet seg slutten uten tiltak

Mellom 12 og 15 millioner mennesker, noe som tilsvarer mellom 3,2 og 4 prosent av befolkningen i de elleve landene som er med i studien, ble trolig smittet av coronaviruset i perioden forskerne har tatt for seg.

Om ingen tiltak hadde blitt innført, mener imidlertid forskerne at coronaepidemien snart ville vært over, fordi en så stor andel av befolkningen ville ha gått igjennom sykdommen.

For eksempel viser beregningene at sju av ti i Storbritannia ville hatt viruset, noe som kunne ledet til flokkimmunitet.

- Bare i begynnelsen

På grunn av lockdown estimerer de imidlertid at det bare er 15 millioner mennesker i Europa som hadde vært smittet fram til begynnelsen av mai. Noe som er langt fra nok til såkalt flokkimmunitet.

- Påstander om at dette er over kan bli avvist på det sterkeste. Vi er bare i begynnelsen av denne pandemien, sier doktor Flaxman til BBC.

Etter hvert som stadig flere land letter på tiltakene, mener derfor de britiske forskerne, som så mange andre, at det er fare for en ny smittebølge.

- Det er en stor risiko for at det kan komme en bølge nummer to relativt snart, om en måned eller to, etter hvert som folk reiser mer, sier doktor Samir Bhatt, en annen av forskerne bak studien.

Ifølge BBC viser en separat studie fra Universitetet i California, også den publisert i Nature, at nedstengninger i Kina, Sør-Korea, Iran, Frankrike og USA til sammen har forhindret over 500 millioner smittetilfeller i disse landene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!