12 år for Ellingsen-drapet

I dag falt dommen i drapssaken som rystet Oslos underverden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble en 33 år gammel Oslo-mann dømt til tolv års fengsel for forsettelig drap under særdeles skjerpede omstendigheter i Oslo tingrett.

- Han skjøt seks målrettede skudd mot en dør der han visste det var mennesker bak, heter det i dommen.

Reten mener saken lett kunne endt enda mer tragisk.

- Han drepte én person, men kunne i verste fall ha drept flere, heter det i dommen.

33-åringen anket på stedet.

- Han mener at torpedoene nå har vunnet, og at de samordnet sine forklaringer for å få retten til å tro at dette ikke skjedde i nødverge, sier advokat Mona Høiness.

Rettshistorie

I tillegg til 126 000 kroner til IF skadeforsikring må den drapsdømte mannen betale nesten 930 000 kroner i erstatning til William Ellingsens enke, sønn og tre stebarn om tingrettsdommen blir stående.

NEKTER STRAFFSKYLD: Den drapstiltalte 33-åringen mener skuddene falt i en kaotisk situasjon, og at han ble angrepet først. Foto: HENNING LILLEGÅRD
NEKTER STRAFFSKYLD: Den drapstiltalte 33-åringen mener skuddene falt i en kaotisk situasjon, og at han ble angrepet først. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Alle de tre stebarna til Ellingsen fikk hver 150 000 kroner i erstatning. Det er ifølge partene i sakene første gang i Norge at såkalte særkullsbarn blir behandlet likt som drapsofferets biologiske barn i en erstatningsdom.

- De er også i sorg og savn. Disse barna skulle behandles, likt og vi er svært glad for at retten var enig i det, sier bistandsadvokat Kristine Hamborg Strand til Dagbladet.no

- Det er skapt et stykke rettshistorie, og det vil bli veldig interessant å se hva lagmannsretten mener om dette, sier forsvarer Høiness.

Spesiell fest

Drapet skjedde på en svært spesielle fest i Gabels gate lørdag 7. februar 2004, der blant andre flere kjente torpedoer deltok. 

Oslo tingrett mener 33-åringen ble banket opp av kriminelle bekjente på festen, før han dro fra stedet og kom tilbake etter å ha skaffet en pistol og ammunisjon. Etter å ha snakket med noen av festdeltakere på gata, gikk disse inn igjen.

Så smalt seks skudd i omlag samme høyde.

«Retten legger til grunn at når tiltalte avfyrte seks målrettede skudd fra en pistol gjennom en vanlig ytterdør, anså han det som sikkert eller overveiende sannsynlig at kulene ville ramme og drepe personer (...) som han ropte til mens han skjøt», heter det i dommen.

33-åringen har på sin side hevdet at skuddene falt i nødverge, under tumulter utenfor døra. Det trodde dommerne ikke på-

Statsadvokat Svein Holden la ned påstand om 13 års fengsel, men er fornøyd med dagens dom i Oslo tingrett.

- Vi har fått medhold på alle de viktige punktene, sier han. 

Kriminelle kjendisvenner

I begravelsen til Ellingsen møtte flere hundre mennesker fram, med David Toska i spissen. 

Han skal ha vært Ellingsens bestevenn, og under Nokas-ranet, som skjedde etter drapet, fikk han hele ransaget til å bære svarte sørgebind.

- Da jeg satt i varetekt fikk jeg se avisene med bildene fra  begravelsen. Flere av dem som var til stede i leiligheten da  jeg ble mishandlet prydet sidene i avisene. Da forsto jeg at

det var en av de store i Oslos underverden jeg hadde drept, sa han til Dagbladet i det eksklusive intervjuet for en måned siden.

<B>DREPT</B>: William Torstein Ellingsen.