Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

12 år gamle sex-overgripere

Gutter helt ned i 12-13 års alderen siktes for grove seksuelle overgrep mot lekekamerater eller søsken. De yngste overgriperne er ofte også de verste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gjennomsnittsalderen for gutter som begår overgrep er veldig lav, faktisk under den seksuelle lavalder, og de gjennomfører oftere samleie med sine ofre enn voksne overgripere.Denne oppsiktsvekkende uttalelsen stammer fra lederen ved fylkesbarnevernet i Vest-Agder, Siri Søftestad.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser en økende tendens blant barn som sex-forbrytere: I 1998 ble 25 barn i alderen fem til tretten år siktet for sedelighetsforbrytelser. Året før var tallet 17.

Ikke ofre

Ved barnevernet i Vest-Agder er en tredel av de rapporterte overgriperne barn.

- Gutter helt ned i 13-års alderen er blitt politianmeldt i Kristiansand. I så mange som en tredel av tilfellene vi får opplysninger om er overgriperen en tenåring, som oftest 13 år, sier Søftestad til Fædrelandsvennen. Myten om barneovergripere som ofre selv er ikke nødvendigvis riktig. Svenske eksperter har lignende erfaringer.

- Det øker risikoen dersom han selv er offer, men det er slett ikke normalen, sier psykoterapeut Børje Svensson i svenske Redd Barna til Fædrelandsvennen.

Flere gutter

For et par år siden var det flest jenter som meldte fra om sex-overgrep. Nå er fordelingen nesten 50/50.

- Vi ser at det blir stadig flere saker med gutter også som ofre. Fortsatt tror jeg det er en stor grad av underrapportering, sier Søftestad. Fredag ledet hun et seminar om gutter som overgripere og ofre i Kristiansand.

Høye på hormoner

De fleste gutter gjennomlever tenåringstida «høye» på hormoner, med litt pornolesing og å klype jentene i skolegården.

- Men de guttene som faller utenfor kameratflokken, som kanskje blir mobbet, ikke har det så bra hjemme eller er henvist til å leke med yngre barn, det er de som oftest forgriper seg, hevder Svensson.