Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

12-årig prestedatter ba om å få vitne mot far

ÅLESUND (Dagbladet): Prestedatteren ble sint da hun leste i avisene hva hennes sextiltalte far (44) hadde sagt i retten. 12-åringen ba om å få forklare seg på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk Frostating lagmannsrett se det helt ferske dommeravhøret som ble foretatt så seint som tirsdag denne uka. Egentlig ville hun møte som vitne i rettssalen, men fordi hun bare er 12 år gammel besluttet lagmannsretten at avhøret skulle gjøres på video, som er vanlig for barn under 14 år.

- Jeg vil at han skal komme i fengsel, sier jenta, om hvorfor hun vil forklare seg på nytt.

Prestedatteren har tidligere vært i gjennom tre dommeravhør, der hun sier forholdsvis lite om de overgrepene faren skal ha gjort mot henne. I avhør nummer tre, fra juli 1999, forteller hun at «han ville ta på tissen og jeg sa nei, men han skulle det likevel». Ellers sier hun det var «gørrekkelt», men at hun ikke husker så mye, og ikke har lyst til å tenke på det.

- Du begynner å bli lei nå? spør politikvinnen som foretar avhøret.

- Ja, lei, lei, lei, sier den da 10 år gamle jenta.

Strid om avhør

I avhøret som ble gjort sist tirsdag forklarer den nå 12 år gamle prestedatteren seg langt mer detaljert om de seksuelle overgrepene faren skal ha gjort mot henne. Men sorenskriveren, som foretar avhøret, stiller svært ledende spørsmål. Først refererer han tiltalen punkt for punkt, og jenta svarer bare ja. Så stiller han spørsmål som «Vet du hva en penis er?» og «Måtte du ta på den?».

- Det er ingen tvil om at dommeravhørenes kvalitet og metoden som er brukt, blir et av de sentrale temaene, sier den tiltalte prestens forsvarer, advokat Halvard Helle.

- Hvordan vurderer du det nye avhøret?

- Det er meget uvanlig at påtalemyndigheten avhører et barn fire ganger. Vi vet fra Bjugn-saken at det å tvære på overgrep, kan gi skadevirkninger, enten overgrepene har skjedd eller ikke, sier Helle.

Tiltalen

Den tiltalte presten har valgt ikke å sitte i rettssalen når dommeravhørene av hans døtre vises på storskjerm. Han har hele tida hevdet sin uskyld, men i Søre Sunnmøre herredsrett ble han under dissens funnet skyldig i å ha sexmisbrukt tre av sine barn, samt en kvinne (46) han var sjelesørger for. Han ble fradømt retten til å være prest for all framtid, og en fengselsstraff på fem år og seks måneder.

Ifølge tiltalen skal presten ha sexmisbrukt sin eldste datter fra hun var 5- 6 år til hun var 13- 14 år. I lagmannsretten har hun sagt at faren også forgrep seg på hennes to yngre søstre. 12-åringen skal ha blitt misbrukt fra hun var 7 til hun var 9.

Presten skal ifølge den eldste datteren ha kommet naken inn på soverommet, for først å lese høyt fra Bibelen og så forgripe seg på henne.

Ifølge hans nå fraskilte kone skal han også ha skrevet sexbrev til en rekke unge kvinner i prestefruens navn.

Hele Norges coronakart