Storbritannia:

12-åringens nattesvette var dødelig sykdom

Det skal ha gått flere måneder før legene skjønte hva som var galt med Imogen (12).

SYMPTOMER: Imogen hadde klumper i nakken og slet med nattesvette, kløe og var ekstremt utmattet. Foto: Jam Press/ Natalie Bloxham
SYMPTOMER: Imogen hadde klumper i nakken og slet med nattesvette, kløe og var ekstremt utmattet. Foto: Jam Press/ Natalie Bloxham Vis mer
Publisert

Den 8. juni i år fikk Natalie Bloxham fra Staffordshire i England en av de mest fryktede beskjedene ei mor kan få. Det var dagen da dattera Imogen ble diagnostisert med Hodgkin lymfom, ifølge nyhesbyrået Jam Press.

Hodgkin lymfom er ifølge Lommelegen er en type lymfekreft.

Lymfekreft oppstår i lymfeceller. Cellene er utbredt i hele kroppen, og man kan derfor få lymfekreft på mange ulike steder.

Det startet mot slutten av 2021, da Bloxham fant uvanlige kuler rundt nakken til dattera. I februar skal legene ha fortalt henne at det mest sannsynlig var snakk om en infeksjon.

Bloxham forteller til nyhetsbyrået at hun fikk beskjed om å vente i tre uker, for å se om kulene ville forsvinne.

KULER: Bildet viser kulene som dukket opp på 12-åringens nakke i februar. Foto: Jam Press/ Natalie Bloxham
KULER: Bildet viser kulene som dukket opp på 12-åringens nakke i februar. Foto: Jam Press/ Natalie Bloxham Vis mer

Slet med nattesvette

Mora forteller videre at Imogen var ekstremt utmattet og slet med nattesvette og kløe. Nattesvette kan være et symptom på en alvorlig underliggende sykdom, blant annet kreft, ifølge Lommelegen.

Kreft kan noen ganger gi diffuse eller få symptomer, og uttalt nattesvette kan være et kreftsymptom.

Ved uttalt nattesvette svetter man så mye at man må skifte sengetøy eller dusje, skriver nettstedet.

Skiftet hudfarge

På et tidspunkt mener Bloxham at huden til Imogen hadde skiftet farge og var blitt grå. Da familien ventet på en biopsi for å finne en forklaring på hudforandringene, la mora merke til at lymfeknutene til dattera hadde hovnet opp.

Da hun ringte fastlegen, fikk hun vite at en virusinfeksjon kan føre til hovne lymfeknuter. På dette tidspunktet testet Imogen positivt for corona, noe som fikk legene til å tro at det var årsaken for de hovne lymfeknutene.

Mora og dattera fikk derfor beskjed om å vente ytterligere tre uker, ifølge Jam Press.

Dro på ferie

Ukene gikk, og da klumpene bak nakken til Imogen ikke forsvant, måtte hun ta nye prøver på sykehuset. Familien skal ha fått beskjed om at det ville ta tre måneder før de nye prøvesvarene var klare.

Bloxham hadde ikke inntrykket av at det var noe alvorlig, så hun tok med seg dattera på Hellas-ferie for å muntre henne opp.

Men da mor og datter kom hjem til Storbritannia etter ferieoppholdet, utviklet 12-åringen gulsott.

Ifølge Lommelegen er gulsott et tegn på sykdom. Begynnende gulsott ses ofte først som gulfarging av det hvite i øynene.

- Sint og lei seg

Da tilstanden til Imogen forverret seg i juni, ble hun hasteinnlagt på sykehus. MR-undersøkelser viste at hun hadde flere svulster i nakken, milten, lysken og rundt hjertet, ifølge Jam Press.

Svulstene rundt hjertet skal ha forhindet muskelen i å pumpe blod og oksygen rundt i kroppen.

- Min lille jentes nattesvette viste seg å være kreft som hadde utviklet seg til tredje stadium, skal moren ha sagt.

Helt siden dattera fikk diagnosen, har Bloxham vært til stede for henne på fullltid. 12-åringen sliter med panikkanfall og dårlig søvn, ifølge moren.

- Jeg har vært å sint og lei meg. Hvis hun hadde blitt sett i februar hadde hun kanskje bare vært i første stadium, skal mora ha sagt.

Ifølge Lommelegen er det gode prognoser for å overleve Hodgkin lymfom. Dette vil imidlertid variere ut ifra hvor mye kreften har spredt seg.

Nå frykter moren at 12-åringen en gang i framtida ikke skal kunne klare å få barn. Derfor prøver de nå å bevare noen av datteras egg.

MOR OG DATTER: Natalie Bloxham beskriver dattera som sterk, og mener hun har klart seg godt ut ifra omstendighetene. Foto: Jam Press/Natalie Bloxham
MOR OG DATTER: Natalie Bloxham beskriver dattera som sterk, og mener hun har klart seg godt ut ifra omstendighetene. Foto: Jam Press/Natalie Bloxham Vis mer

Skader på hjertet

Imogen går nå igjennom to runder med cellegift, og må ta en såkalt PET-skanning for se om hun trenger strålebehandling eller ikke.

Ifølge Kreftforeningen er en PET-skanning en av de mest avanserte bildedundersøkelser som finnes. En slik skanning vil avsløre opphopning av celler i høy aktivitet, slik som kreftceller.

I mellomtida har Imogens kreftrådgiver advart henne om risikoen ved strålebehandling, da det kan forårsake ytterligere skader på hjertet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer