INNBRUDD:  Her raides en foretning i Birmingham for elektriske artikler. Masseinnbrudd i butikker og supermarkeder har vært en del av opptøyene i Storbritannia den siste uka. Foto: AP Photo/Tim Hales/Scanpix
INNBRUDD: Her raides en foretning i Birmingham for elektriske artikler. Masseinnbrudd i butikker og supermarkeder har vært en del av opptøyene i Storbritannia den siste uka. Foto: AP Photo/Tim Hales/ScanpixVis mer

12-åringens vintyveri kan koste familien huset

David Cameron varsler knallharde virkemidler for å få slutt på opptøyene i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 12 år gammel gutt ble videofilmet i det han var i ferd med å stjele en flaske vin til 67 kroner under plyndringen av et supermarked i Manchester i England.

For dette er han blitt siktet for innbrudd. Han er pålagt å treffe en tilsynsbetjent hver fjortende dag i ni måneder og moren hans er i tillegg pålagt en bot på 445 kroner.  

Men byrådet i Manchester har advart om at familien på fire kan komme til å måtte betale en betydelig høyere pris. De vurder nå å kaste ut familien fra den kommunale boligen de bor i.  

- Vi vil ikke tollerere at noen av våre leieboere er involvert i usosial oppførsel som er ødeleggende for byen, sier en talsperson for byrådet til The Daily Telegraph.

-Vår størst frykt Tolvåringen bor sammen med mora på 33 år og søsteren på 14. Faren sitter i fengsel, men skal løslates i februar.

Å miste huset er deres største frykt, sier mora.

- Det er absolutt ingen unnskylding for det han gjorde. Han skulle ikke ha gjort det, det er ikke mer å si. Han er lei seg for det og det samme er jeg, sier moren, som forteller at sønnen har fått husarrest.

- Han må være inne helt til skolen begynner igjen, minst, sier hun, men legger til at han egentlig ikke er noen dårlig gutt.  

- Han har vært i trøbbel før for å ha slåss på skolen, men han har ikke blitt siktet for noe før. Han er virkelig flau nå. Ansiktet hans er vist overalt fra overvåkningskameraene, forteller hun.

Gutten sier selv at det var ei 16 år gammel jente som fikk han til å stjele vinen.

- Jeg bare gjorde det uten å tenke sier han.

- Jeg er helt ødelagt nå. Bildet mitt er i avisa og nå har jeg et rulleblad, sier han.

Flere steder i Storbritannia vil myndighetene kaste ut leieboere som har vært involvert i den siste tidas uro.  

I bydelen Wandsworth i London står blant annet en mor i fare for å miste sin kommunale bolig dersom sønnen på 18 blir dømt for opptøyene han er siktet for å ha deltatt i.  

Støttes av Cameron Statsminister Cameron støtter kommuner som sier de vil kaste ut familiene til uromakere fra kommunale boliger, ifølge NTB.

- Vi har altfor lenge vært for føyelige mot folk som plyndrer og herjer i sitt eget lokalsamfunn, sier Cameron til rikskringkastingen BBC.

- Dersom du gjør det, bør du miste huset du får til subsidierte priser, sier han videre.

- Det vil selvfølgelig bli vanskelig for dem. Men det burde de ha tenkt på før de begynte å gjøre innbrudd, sier han, ifølge The Guardian Statsministeren mener tiltaket kan virke avskrekkende på andre kriminelle. 

Britiske myndigheter har også tatt i bruk andre oppsiktsvekkende metoder for å få slutt på opptøyene. Blant annet har politiet gått ut med navn og bilder på personene som er dømt for bråket.