Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 12-åringer blir rekruttert som dopselgere

Politi har sendt over 50 bekymringsmeldinger til barnevernet og beboere frykter for sikkerheten.

BEKYMRET: Berit Jagmann, leder i Grønland beboerforening har hørt fra naboer at narkoligaer har forsøkt å rekruttere barn helt ned i 12-årsalderen som kurere. Politiet har pågrepet til sammen seks personer under 18 år som har vært selgere og kjøpere av narkotika. Politiet har også sendt over 50 bekymringsmeldinger til Barnevernet om barn som er involvert i narkotikamiljøet via foreldre. Blant annet forteller politiet om barn som har vært med foreldre på salg og leveringer av narkotika. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEKYMRET: Berit Jagmann, leder i Grønland beboerforening har hørt fra naboer at narkoligaer har forsøkt å rekruttere barn helt ned i 12-årsalderen som kurere. Politiet har pågrepet til sammen seks personer under 18 år som har vært selgere og kjøpere av narkotika. Politiet har også sendt over 50 bekymringsmeldinger til Barnevernet om barn som er involvert i narkotikamiljøet via foreldre. Blant annet forteller politiet om barn som har vært med foreldre på salg og leveringer av narkotika. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har hørt fra foreldre og andre i boligområdet her om barn helt ned til 12 år som er blitt brukt til salg av narkotika, sier Berit Jagmann, leder i Grønland beboerforening, til Dagbladet.

Dagbladet møtte Jagmann i hjertet av Grønland ved T-banestasjonen i går ettermiddag. I går tidlig slo omtrent 60 sivile politifolk til mot rundt 30 adresser på indre Oslo øst. 25 personer ble arrestert i aksjonen og ett kilo hasj ble beslaglagt.

Målet å knekke en narkoliga som politiet mener har solgt hasj og andre narkotiske stoffer i Tøyen-Grønland-Gamlebyen-Ensjø-Helsfyr-området. Arrestasjonene er knyttet sammen med en arrestasjon av rundt 20 personer 30. september i år.

- Vi mener at vi nå har slått ut et helt miljø som har forsynt flere hundre personer daglig med cannabis, sier etterforskningsleder Jan Erik Bresil til Dagbladet.

Bruker barn Seks barn under 18 år har blitt pågrepet i løpet av de to aksjonene, disse er selgere eller kjøpere. Én 17-åring ble pågrepet i går, mens fem 17-åringer ble pågrepet ved forrige aksjon. Politiet kan ikke bekrefte direkte at barn helt ned i 12-årsalderen har blitt rekruttert som selgere.

STORAKSJON: I morgentimene i går slo politiet til mot rundt 30 adresser i Oslo og pågrep 22 stykker. Totalt er over 40 pågrepet i opprullingen av en av Oslos store narkoligaer, som politiet mener selger narkotiske stoffer i indre Oslo øst.
Til venstre stasjonssjef på Grønland politikammer Kåre Stølen og etterforskningsleder Jan Erik Bresil.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORAKSJON: I morgentimene i går slo politiet til mot rundt 30 adresser i Oslo og pågrep 22 stykker. Totalt er over 40 pågrepet i opprullingen av en av Oslos store narkoligaer, som politiet mener selger narkotiske stoffer i indre Oslo øst. Til venstre stasjonssjef på Grønland politikammer Kåre Stølen og etterforskningsleder Jan Erik Bresil. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har meldt inn over 50 bekymringsmeldinger til Barnevernet, og flere blir det. Det er barn som selger, kjøper, bruker og blir tungt rammet av foreldre som er involvert. Det må presiseres at det leveres bekymringsmeldinger for alle barna i husstanden hvis én forelder er involvert. Vi har også sett at barn har vært med foreldrene på salgs- og leveringssituasjoner. De er da under kriminell lavalder og vi sender bekymringsmelding, sier stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen til Dagbladet.

- Vi mener også dette miljøene forsøker å rekruttere barn til kriminelle miljøer, sier han.

Berit Jagmann har bodd på Grønland i over 20 år og leder interesseorganisasjonen som skal sikre bedre bovilkår og en trygg oppvekst.

- Dette er området hvor det bor flest barn i Oslo, og det er barn som har blitt verver hit. Dessuten vet vi om foreldre som er bekymret for å sende barna på skoleveien, og slik skal det ikke være, jeg frykter også bekymringsmeldinger ikke hjelper. Vi må sørge for at risikoen er stor, slik at det ikke rekrutteres til miljøet, sier hun.

Fryktet våpenoppgjør - Jeg er veldig glad for at politiet tør å ta et oppgjør i området, men er redd for at nye skal ta over her, fordi markedet allerede finnes, sier Jagmann.

22 PÅGREPET: - Vi mener at vi nå har slått ut et helt miljø som har forsynt flere hundre personer daglig med cannabis, sier etterforskningsleder Jan Erik Bresil til Dagbladet. Foto: Endre Vellene
22 PÅGREPET: - Vi mener at vi nå har slått ut et helt miljø som har forsynt flere hundre personer daglig med cannabis, sier etterforskningsleder Jan Erik Bresil til Dagbladet. Foto: Endre Vellene Vis mer

Politiet mener de har slått ut en av de største narkoligaene som opererer på Oslo øst. Tips fra publikum om at langere hadde begynt å bære våpen gjorde at politiet fryktet konflikt. Politiet beslagla et skarpladd våpen under den forrige aksjonen, men ikke under gårsdagens aksjon.

- Vi fryktet at noen kom til å bli skadd. Vi utelukker ikke at flere uoppklarte skyteepisoder øst i Oslo i år og i fjor har sammenheng med denne konflikten, sier etterforskningsleder Bresil.

- Det er veldig bekymringsfullt hvis tilfellet er at langere har begynt å bære våpen. Det er skremmende, og folk her på Grønland vil jobbe med å ta gatene tilbake, sier Berit Jagmann.

BESLAG: Politiet tok i dag blant annet beslag i såkalte svelgekuler (bildet til venstre), som trolig inneholder cannabis. Bildet til høyre viser pengebeslag fra politiaksjonen i september, hvor det ble beslaglagt over én million kroner. Foto: Politiet
BESLAG: Politiet tok i dag blant annet beslag i såkalte svelgekuler (bildet til venstre), som trolig inneholder cannabis. Bildet til høyre viser pengebeslag fra politiaksjonen i september, hvor det ble beslaglagt over én million kroner. Foto: Politiet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media