Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

12-åringer på anabole steroider

Aldri før har brukerne av dopingtelefonen vært flere og yngre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Barn som er tolv år ringer dopingtelefonen for å få informasjon om dette stoffet. Vi snakker også med skoleleger som rapportere om utbredt bruk av anabole steroider blant barn. Det har lenge vært kjent at miljøet hvor stoffet anvendes er stort, men det er skremmende at brukerne er så unge, sier Haug.

- Enten er det ungdom som allerede er brukere, eller så er de nysgjerrige og lurer på om de skal begynne å bruke det, forteller han.

Slutter å vokse

På 80- og 90- tallet ble kroppsbygging og doping et utbredt tema. Selv om flere eksperter kunne bevise store fysiske bivirkninger av stoffet, var det få som slo alarm. I dag forteller både leger og psykologer om pasienter som sliter med store depresjoner, voldelig atferd og med fysiske misdannelser etter å ha misbruk stoffet i ung alder.

- Vi kjenner pasienter som har fått hjerteinnfarkt når de er i tyve-årene etter å ha brukt stoffet fra ung alder. Mange gutter utvikler også bryster som aldri vil forsvinne uten kirurgisk inngrep. For barn i 12 års alderen er det ekstra farlig. Stoffet starter puberteten på en kunstig måte, og forteller dermed kroppen at den ikke trenger å produsere hormoner på egen hånd. Det kan ende med at de aldri bli fullvokste, og det kan vi ikke endre på selv om de slutter å bruke stoffet, forteller Haug.

Han tror årsaken til at flere unge barn bruker stoffet er det økende fokus på kropp og utseende.

- Særlig i Nord- Europa har vi et ekstremt fokus på kropp. Og du skal gjerne bygge kropp. Både jenter og gutter kjenner dette presset, og tyr gjerne til midler som har rask effekt. Med anabole steroider ser du resultater etter svært kort tid. De fleste bruker dette for å bygge muskler eller som et slankemiddel, sier han.

Stoffet mest brukt i treningsmiljøer, men Haug forteller at det ikke finnes noe oversikt over hvor barn og unge får tak i stoffet.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Tier om problemet

Ståle Wadsworth har de siste fem årene drevet nettstedet Steroider.Net. Her prater han med ungdom og voksne som har problemer eller spørsmål om anabole steroider. Flere ganger i uka får han henvendelser fra unge som ønsker hjelp og veiledning. Mange er bare 13 år.

- Gjennomsnittsalderen er rundt 15- 16 år, men stadig flere som kontakter meg er yngre enn dette. Det er en farlig utvikling, sier han.

- Bruken av stoffet er mer utbredt enn folk aner. Mange organisasjoner er redde for å prate om denne utviklingen fordi de tror det kan ha en oppmuntrende effekt. Men det er ingen grunn til å tie om dette, det er et økende problem, mener Wadsworth.

Han tror barna ikke forstår hvilke konsekvensene bruk av stoffet gir.

- Barn i så ung alder aner ikke konsekvensene av det de driver med. De forteller at de bekymrer seg for kviser og uren hud etter bruk av steroider. Det sier litt om hvor fokuset ligger, sier han.

Blir aggressive

Psykolog ved ruspoliklinikken ved Ullevål Universitetssykehus, Dag Sørum, sier han kjenner flere pasienter som har drevet med stoffet da de var unge. De visste ikke da hvilke psykiske bivirkninger stoffet ga i ettertid.

- Vi har pasienter som enten tidligere har brukt stoffet, eller som er brukere i dag. Disse pasientene sliter med tunge depresjoner eller alvorlige voldelig atferd. Noen legges inn på psykiatrisk avdelinger over lenger tid, sier Sørum.

Men Sørum mener de psykiske bivirkningene av stoffet må sees i en større sammenheng.

- Mange av de som velger å starte med anabole steroider er unge. De sliter kanskje med dårlig selvbilde, blir mobbet eller er usikre på egen kropp. De bruker dette stoffet for slå tilbake eller for å føle seg akseptert. De psykiske lidelsene kan derfor komme av andre årsaker enn misbruk av steroider. Mange som bruker anabole steroider kombinerer dette med annen rus, og det kan være dette som utløser de psykiske problemene, sier han.

- Ond sirkel

- Anabole steroider er ikke vanedannende på samme måte som andre stoffer. Men det kan føre til misbruk av andre rusmidler. Hvis du bruker anabole steroider kan du få problemer med å sove om natten, og derfor bruker mange bruker valium. Etter hvert går denne virkningen over og brukeren starter med hasj. Det kan gi en ond sirkel, advarer Sørum.

Det finnes i dag ingen tall som viser hvor utbredt bruken av anabole steroider er blant de unge. Men fordi problemet har økt betraktelig de siste årene, jobbes det nå med å få til en slik kartlegging.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media