12-åringer satser livet for å bli tynne

Jenter helt ned i 12-årsalderen spiser store mengder avføringstabletter for å bli slanke. Fagfolk frykter at liv kan gå tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruken av store doser avføringsmidler gjør jentene tynne, men det kan også gi dem ødelagt tarm og hjerteforstyrrelser.

- I ytterste konsekvens vil denne slankemetoden ta liv. Væsketapet går ut over balansen av salter i kroppen, og det kan gi forstyrrelser på hjertet.

Det sier Sigrid Bjørnelv, overlege ved regionalt fagteam for spiseforstyrrelser i Levanger. I Adresseavisens lørdagsutgave uttrykker hun bekymring over at denne ekstreme slankemetoden er blitt så populær i enkelte ungdomsmiljøer.

- Farmasøyter forteller oss at det i perioder er et rush av unge jenter som kjøper avføringsmidler. Det virker som det er trendy i enkelte miljøer. Det er jenter helt ned til 12- 13-årsalderen som kjøper midlene, sier Bjørnelv til Dagbladet.

Store mengder

De vanligste bivirkningene ved bruk av større doser avføringsmidler er at jentene får lavt blodtrykk, blir slappe og kvalme. Etter en stund får mange også alvorlige kroniske problemer med tarmsystemet.

Bjørnelv har hatt pasienter som har fått ødelagt tarmen allerede tidlig i 20-åra.

- Vi har hatt pasienter som spiser opptil 80 tabletter i døgnet, gjerne 30 tabletter om gangen. Det er flest jenter med spiseforstyrrelser som går så drastisk til verks, men også friske jenter tror dette er en slags mirakelkur for å bli raskt slank, sier Bjørnelv.

Hun understreker at man ikke må opp i flere titalls tabletter i døgnet for at inntaket skal gi ungjentene problemer.

En normal døgndose for folk med medisinsk behov er fra en til to tabletter.

Overlege Olof Ulwan, som har jobbet med spiseforstyrrelser i Norge siden 1970, synes tendensen er skremmende.

Over hele landet

- Dette er ikke et problem som bare er utbredt i Levanger eller Oslo. Det skjer over hele landet, og det øker i omfang. Blant jenter og gutter med anoreksi og bulimi tar mer enn to av tre avføringstabletter. Dette er mer regelen enn unntaket, mener Ulwan.

Han har tidligere hatt flere pasienter som sliter med hjerteforstyrrelser og kroniske tarmproblemer på grunn av overforbruk.

- Dette kan absolutt være en livsfarlig slankemetode, spesielt hvis den kombineres med lite inntak av mat og væske, sier han.

Både Ulwan og Bjørnelv oppfordrer venner og familie til å være på vakt hvis noen nær dem ofte har magesmerter og diaré.

- De bør kontakte fastlege eller helsesøster for å få hjelp med spiseforstyrrelsen, sier Bjørnelv.

SLÅR ALARM: Denne slankemetoden kan i ytterste konsekvens ta liv, sier overlege Sigrid Bjørnelv ved regionalt fagteam for spiseforstyrrelser i Levanger. Hun har hatt en pasient i 20-åra som har fått ødelagt tarmen på grunn av misbruk av avføringsmidler.