12-åringer selger sex i Oslo

Minst 148 gutter og jenter helt ned i 12-årsalderen selger sex i hovedstaden. Over halvparten av dem har solgt sex mer enn ti ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn og unge som selger seksuelle tjenester kommer fra alle sosiale lag og alle bydeler. Tre ganger så mange gutter som jenter i aldersgruppen 14-17 år har solgt sex. Gutta var også yngre enn jentene da de solgte kroppen sin for første gang - jentene var 14,1 år i snitt, gutta var 12,6 år.

Undersøkelsen er publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening. 10.828 skoleelever mellom 14 og 17 år var med, og 94,3 prosent svarte på spørsmålene. 148 svarte at de hadde solgt sex. Det tilsvarer 1,4 prosent av aldersgruppen. Svarene til alle som rapporterte salg av sex, ble sjekket for fleip og urimelig svarstil.

Kriminelle handlinger

- Dette er mange ungdommer, tatt i betraktning at 52 prosent sier de har gjort det mer enn ti ganger. Da er det blitt en måte å leve på som ikke lar seg kombinere med et normalt liv, sier leder av Kompetansesenteret for prostitusjon i Oslo, Liv Jessen, til Dagsavisen.

- Verken foreldre, skole, jevnaldrende eller hjelpeapparatet vet nok om dette.

Hun sier til avisa at en av grunnene til at flere gutter enn jenter selger sex er at gutta vil teste ut sin homofile legning.

- Det er viktig å påpeke at mange menn begår alvorlige kriminelle handlinger når de har sex med mindreårige, sier Jessen.

Mørketall

Ifølge undersøkelsen er det flest unge med atferdsproblemer, alkoholproblemer og narkotikaproblemer som selger seksuelle tjenester. De som prostituerer seg er mer ensomme og oftere plaget av angst og depresjon enn andre unge.

0,6 prosent av skolejentene og 2,1 prosent av gutta har solgt sex på gata. Det er spesielt området rundt Oslo city og Oslo S. de unge trekker ned til for å selge seg.

- Dette er første gang vi har en studie av prostitusjon blant lavere aldersgrupper, sier forsker Willy Pedersen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) til Dagsavisen.

- Mange som har solgt sex er forsømte ungdommer. De har et «rølpete», utagerende levesett, og selger sex for penger og for å få mat, husly og omsorg.

Sjekket for fleip

- Det er overraskende at andelen barn og unge som prostituerer seg like ofte kommer fra vestkanten som fra indre øst, sier forsker Kristinn Hegna ved NOVA til NTB.

Hun understreker samtidig at antallet unge som selger sex trolig er større enn det som går fram av denne undersøkelsen.

- Vi må anta at andelen er litt høyere, sier Hegna.

SENTRUM: Området rundt Oslo City er attraktivt for kjøp og salg av tenåringsprostituerte.