12-åringer sendes i skyttergravene

ASMARA, Eritrea (Dagbladet): - Jeg gikk i sjette klasse, men nesten alle fra fjerde klasse ble soldater. Skolen i Wera Ilu er nå stengt. Det finnes ikke flere skolebarn der, forteller krigsfangen Tesfau Ketema (15).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etiopia rekrutterer barn ned til tolvårsalderen i skyttergravskrigen med Eritrea, som hittil har kostet 50000 mennesker livet. 940 etiopiske krigsfanger sitter for tida i fangeleiren Digdigta, rundt sju mil fra Eritreas hovedstad Asmara. Nesten 200 av dem er desertører.

Resten har blitt tatt til fange ved frontlinjene. De fleste av dem er barn mellom 14 og 18 år.

Skolegutter

Fangene i Digdigta var vanlige skolegutter helt til de ble oppsøkt av etiopiske soldater som lovet dem en månedslønn på 30 dollar, fortalte at «Eritrea har invadert deres hjemland» og ga dem en uniform. Etter tre måneders trening ble de sendt rett til fronten som kanonføde i den blodige skyttergravskrigen mellom Eritreas og Etiopia.

De etiopiske myndighetene har nesten tømt landets skoler og sendt småguttene til fronten, der de ikke har store sjansen til å overleve i kampen mot de mye mer erfarne eritreiske soldatene.

Rakk ikke et skudd

Tesfau Ketema var bare 14 år da han ble rekruttert til hæren for åtte måneder siden. Han forteller at myndighetene oppfordret ham til alltid å si at han er 18 år.

- Jeg rakk ikke å fyre av så mye som et skudd før jeg ble tatt til fange for 16 dager siden, ved Badme-fronten, sier Ketema.

Han forteller at hans gruppe ble truffet av en artillerigranat. Mange ble drept. Ketema selv ble skadet av granatsplintene og deretter tatt til fange av eritreiske soldater.

- Nå ønsker jeg bare at det skal bli fred så jeg kan reise hjem og treffe familien min igjen, sier Kerema.

Ingen vinnere

50000 døde er foreløpig resultatet av stillingskrigen som etter et drøyt år bare har tapere. I ingenmannsland ved Legri Mehal, åsted for krigens blodigste slag i mars i år, ligger fremdeles flere hundre etiopiske soldater døde i den stekende sola.

- Vi har lurt på hvorfor gribbene og hyenene ikke spiser dem opp, sier en ung eritreisk soldat i en skyttergrav.