Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 12-åringer setter sprøyte

SKOPJE (Dagbladet): - 12-åringer her i Makedonia debuterer med å sette en sprøyte heroin i blodet. Tidligere var det vanlig at de startet med marihuana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lederen for daghospitalet i Skopje, Ivan G. Tulevski, som sier dette.

Heroinet her i Skopje koster i dag bare en fjerdedel av det misbrukere i Oslo må betale. Ofte er det lettere å få tak i heroin enn marihuana. Narkotikaselgerne bruker skolegårdene som markedsplass.

- I de siste sju- åtte årene har vi hatt en sterk økning av unge misbrukere. Gjennomsnittsalderen for de som begynner i dag, er mellom 12 og 14 år. Det er et meget urovekkende mønster. Det at de i tillegg debuterer med heroin og sprøyter, er meget spesielt. Men våre myndigheter forstår ikke alvoret i situasjonen, sier Tulevski.

Nå kommer en annen helse-eksplosjon som myndighetene heller ikke er forberedt på:

- Vi har allerede registrert hiv-smitte og har hatt de første dødsfallene av aids. Tallene vil øke dramatisk i framtida. De medisinske tegnene er der allerede. Vi har sterk økning av både tuberkulose, hepatitt og kjønnssykdommer. Og vi vet at ungdommene bytter sprøyter seg imellom. De har ingen kunnskap om hvor farlig det er, sier Tulevski.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media