12 av 15 EU-land har kugalskap

Østerrike melder nå om det første mulige tilfellet av kugalskap i landet. Dermed er det bare tre av femten EU-land fri for den fryktede sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyret ble slaktet i Tyskland, men er fra Tyrol-provinsen i Østerrike. Nye tester skal nå tas av dyrets levninger for å å slå fast om det virkelig hadde BSE (kugalskap).

Det antas at BSE kan knyttes til den menneskelige varianten Creutzfeldt-Jakob. Sykdommen ødelegger hjernen på den angrepne, og fører til slutt til døden. Det finnes ingen kur. 80 briter og to franskmenn har mistet livet på grunn av sykdommen.

Kuer blir kannibaler

Forskerne antar at BSE spres til kuer gjennom kannibalisme, dvs. at storfe fores med dødt storfe. Østerrike har hatt forbud mot bruk av benmel i for siden 1990. Østerrikske landbruksmyndigheter indikerer overfor nyhetsbyrået AP at siden Tyrol ligger så nærme Tyskland så kan dyret ha blitt gitt innsmuglet for med slikt benmel.

Sykdommen oppsto på åttitallet i Storbritannia, og nå er det altså bare tre EU-land, Sverige, Finland og Hellas som ikke er rammet av problemet. På fredag ble det meldt om det tredje tilfellet av kugalskap i Danmark, mens Italia meldte om sitt første i går. Norge er ikke rammet, men det har vært flere tilfeller av den beslektede sykdommen skrapesyke hos sauer.

Det er fortsatt Storbritannia som ligger i en tvilsom tetposisjon når det gjelder kugalskap. 170 000 dyr har fått sykdommen. I Tyskland skal nå myndighetene kjøpe 400 000 dyr som skal avlives.

<P>NATTA FOR DAGROS: Tyske myndigheter skal nå avlive 400 000 storfe i et forsøk på å stanse kugalskapen. <P>