KREFTGÅTE:  Til tross for det høye antallet krefttilfeller, kan man ikke finne noen sammenheng med ute- eller innemiljøet ved Brattås skole på Nøtterøy. Foto: Lars Åge Kamfjord/Wikimedia Commons
KREFTGÅTE: Til tross for det høye antallet krefttilfeller, kan man ikke finne noen sammenheng med ute- eller innemiljøet ved Brattås skole på Nøtterøy. Foto: Lars Åge Kamfjord/Wikimedia CommonsVis mer

12 av 40 ansatte har fått kreft ved denne skolen

- Vi finner ingen sammenheng med omgivelsene, sier kommuneoverlegen på Nøtterøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 12 av 40 ansatte ved Brattås skole har fått kreft i løpet av de ti sista åra. Ifølge kommuneoverlege Tore Einar Martinsen har det aldri vært påvist så mange krefttilfeller ved en norsk skole, skriver Tønsbergs blad.

Både Statens strålevern og Folkeinstituttet har gjort undersøkelser og målinger ved skolen. Alle målinger som har blitt gjort har vært innenfor normalen, og man har ikke kunnet finne noen svar på overhyppigheten av antall krefttilfeller.

- Vi har gjort alle de undersøkelser vi kan komme på å gjøre, men finner ingenting galt. Vi finner ingen sammenheng med omgivelsene, sier Martinsen til Dagbladet.

Ingen sammenheng Kommuneoverlegen sier at antallet krefttilfeller trolig er en tilfeldighet. Han opplyser at det ikke vil bli foretatt ytterligere undersøkelser.

- Vi vet ikke om noe mer vi kan finne på, sier Martinsen.

Sju eller åtte av de ansatte ble rammet av brystkreft, mens de andre fikk andre kreftsykdommer, opplyser Martinsen. To av de ansatte fikk påvist kreft i fjor.

Rektor ved Brattås skole, Helge Strand Bjerke, sier de har forsonet seg med situasjonen og velger å stole på undersøkelsene som er gjort.
- Så lenge man ikke har noen forskning som kan bekrefte en sammenheng over tid, så har vi ingen grunn til å tro noe annet, sier Bjerke til Dagbladet.

- Ikke hysteri - Men det er uansett tragisk for den enkelte. Heldigvis er det ingen som har dødd av sykdommen. Det er et lys i tunnelen, det også, sier han.

Han berømmer de ansatte for det samholdet som har vært på skolen.
 
- Det har ikke vært noe hysteri, og heller ingen flukt fra arbeidsplassen. Vi har vært flinke til å ta vare på hverandre. Sånn sett tror jeg vi har et usigelig godt miljø, sier Bjerke.

Skolen skal rives neste år. Det har vært planlagt siden 1989, og har ingen sammenheng med krefttilfellene.

HAR GJORT ALLE UNDERSØKELSER:  Kommuneoverlege Tore Arne Martinsen på Nøtterøy sier alle tenkelige undersøkelser har blitt gjort, og at det ikke er noen sammenheng med omgivelsene og krefttilfellene.

Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
HAR GJORT ALLE UNDERSØKELSER: Kommuneoverlege Tore Arne Martinsen på Nøtterøy sier alle tenkelige undersøkelser har blitt gjort, og at det ikke er noen sammenheng med omgivelsene og krefttilfellene. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer