Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere døde i storbrann i London:

12 bekreftet døde etter blokkbrann i London

Dødstallene stiger.

STERKE SCENER: I natt ble flere beboere i høyblokka observert ved vinduene sine. Her vifter blant annet en person med en hvit håndduk. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannen i London-blokka Grenfell Tower har så langt tatt 12 liv, opplyser brannvesenet ifølge CNN nå i ettermiddag.

Det er ventet at dødstallene vil fortsette å stige, opplyser brannvesenet på en pressekonferanse.

Over 70 personer får behandling på sykehus i London. 18 av dem er kritisk skadd, opplyser ambulansetjenesten til BBC.

Storbrann

Sikkerhetsdirektør Steve Apter sier på pressekonferansen at brannvesenet reddet ut 65 personer fra branninfernoet i natt. Han la til at brannvesenet nå har gjennomsøkt store deler av den 24 etasjer store boligblokka.

Brannen skal ha spredt seg unormalt raskt, mener beboere og vitner som har uttalt seg til britisk presse.

Klokka 01.16 lokal tid fikk London-politiet melding om storbrannen i boligblokka med 120 leiligheter i North Kensington.

SAVNET: London-ordfører Sadiq Khan møter pressen etter storbrannen i London. - Mange er ikke gjort rede for, sier ordføreren. Video: AP Vis mer

Klokka 00.54 lokal tid var de første brannbilene på stedet i Kensington etter å ha fått melding om at det var brann i bygget. Minutter seinere var nesten hele bygget oppslukt av flammer. Til og med fasaden sto i brann.

- Uvanlig

Det får brannsikkerhetseksperter til å stusse.

VITNE: Folk i pysjamas, uten sko, gråter. De leter etter familiene sine , skriver en på Twitter i natt. 30 personer skal være sendt til sykehus etter storbrann i London-blokk.Video: Twitter/ Celeste Thomas / CNN : Vis mer

- Det er uvanlig å se en brann som sprer seg i så stort omfang som denne brannen i London, sier Vegard Ervik Olsen, leder for Rådgivende Ingeniørers Forenings ekspertgruppe for brannsikkerhet, til NTB.

Brannen raske spredning gir grunn til å stille spørsmål ved byggematerialene og utføringen av byggearbeidet. Det er nemlig ikke mer enn et år siden at den 24 etasjers høye boligblokka med 120 leiligheter ble renovert for over 100 millioner kroner.

- Når man ser så voldsom spredning i byggets fasade, så kan man lure på hvilke type materialer som er brukt. Når det også brenner i så stort omfang innvendig, så kan man også lure på hvordan brannskiller inne i bygget er utført, sier Olsen videre til NTB.

Rehabilitering

Ifølge bransjebladet Inside Housing er det uklart om rehabiliteringsarbeidet ble gjennomført på korrekt måte. Bladet viser til at brannhemmende strukturer ble midlertidig fjernet under rehabiliteringen. Dette er innretninger som skal hindre brann fra å spre seg fra en etasje til en annen, skriver NTB.

Blokka har 120 kommunale leiligheter og 24 etasjer. Store deler av bygget er utbrent. Foto: Scanpix
Blokka har 120 kommunale leiligheter og 24 etasjer. Store deler av bygget er utbrent. Foto: Scanpix Vis mer

Planen var å erstatte de brannhemmende innretningene, men det er uklart om det skjedde, skriver The Guardian.

Men Rydon mener selv at arbeidet skjedde på korrekt måte.

- Arbeidet med rehabiliteringen møtte alle krav når det gjelder bygningskontroll, brannregulering og sikkerhetstiltak, opplyser Rydon i en uttalelse ifølge BBC.

- Vi vil samarbeide med relevante myndigheter og nødetater og gi deres fulle støtte i arbeidet med å finne årsaken til brannen, opplyser Rydon videre.

- Sjokkerende

Rehabiliteringen av det 24 etasjer høye bygget som ble oppført i 1974, ble ferdig i fjor sommer. Rehabiliteringen ble gjennomført på oppdrag for utleierorganisasjonen Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO) som administrerer de 120 leilighetene i høyblokka.

- Det er sjokkerende å høre om den katastrofale brannen i Grenfell Tower, og våre umiddelbare tanker går til dem som er direkte berørt av hendelsen, deres slektninger og venner, heter det i uttalelsen fra Rydon.

Hele Norges coronakart