12 er tilbudt kastrering

12 seksualforbrytere er tilbudt kjemisk kastrering i forbindelse med at Trondheim kretsfengsel denne høsten starter med kjemisk kastrering. Overgriperne får kvinnelige kjønnshormoner for å dempe sexlysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omtrent 150 sedelighetsforbrytere sitter til enhver tid fengslet i Norge. Risikoen for tilbakefall er stor. Forskning viser at om lag 10 prosent av dømte overgripere begår nye forbrytelser når de kommer ut.

Nå vil de som er funnet skyldig i de mest alvorlige seksuelle overgrepene, få tilbud om å delta i et nytt behandlingsprogram, hvor de blir kjemisk kastrert.

Behandlingen er frivillig. Overgriperne vil få kvinnelige kjønnshormoner som nedsetter seksualdriften. Slik behandling har lenge vært i bruk i Danmark, og både Sverige, Canada, Tsjekkia og England har gjennomført prøveprosjekter.

- Vanskelig tema

I første omgang vil 10- 12 innsatte ved Trondheim kretsfengsel få tilbud om kjemisk kastrering.

Behandlingen er omstridt, men rådgiver i Helsetilsynet, Anne-Grete Kvanvig, er ikke skeptisk.

- Menns forhold til egen seksualitet kan være et følelsesmessig vanskelig tema, men for oss er dette ikke en kontroversiell behandling. Det dreier seg om mennesker som har en seksualitet på avveie. De vil kunne få et bedre liv ved å få hjelp til å styre seksualiteten sin, sier Kvanvig. Hun har stor tro på at prosjektet vil lykkes.

Kjemisk kastrering

  • Medikamentell behandling som reduserer det mannlige kjønnshormonet testosteron i blodet, og dermed nedsetter seksualdriften.
  • Virkningen opphører når behandlingen stoppes, og behandlingen gir ikke varige virkninger i kroppen.
  • Mulige bivirkninger er vektforandringer, midlertidig redusert forplantningsevne, indre uro og nedsatt stemningsleie.
  • Hormonene kan gis som tabletter, eller sprøyter hver tredje måned.
  • Virkningen stopper hvis behandlingen avsluttes.

  • Danmark har benyttet metoden siden 1989, med lovende resultater.

- Denne typen hormonbehandling har i flere år blitt benyttet utenfor murene for mennesker med hyperaktiv seksualdrift, med gode resultater, sier Kvanvig.

Leder for justiskomiteen, Kristin Krohn Devold, mener kjemisk kastrering kan gi seksualovergripere muligheten til et nytt liv.

- Viktig for pedofile

- Hvis behandlingen virker, kan det gi seksualovergripere et nytt liv etter overgrepskarrieren. Det er særlig viktig for pedofile, fordi gjentakelsesfaren er stor og offeret er ute av stand til å beskytte seg, sier Devold.

- De som vil prøve behandling må få fordeler som fri sikring, permisjon og tidligere løslatelse, og det bør være en tøffere holdning overfor dem som ikke blir med, sier hun.

Gir kontroll

Overlege Egil Bjarnar har utredet prosjektet på vegne av Helsetilsynet. Han understreker at det ikke må være fordeler knyttet til hormonbehandlingen, fordi prosjektet er basert på frivillighet. Deltakerne kan selv velge om de vil fortsette med behandlingen når de er ferdige med å sone. Virkningen forsvinner raskt når behandlingen stoppes. Enkelte forskere er kritiske til prosjektet fordi det bare behandler symptomet og ikke årsaken. Bjarnar mener at det er et større etisk problem om behandlingen ikke blir gjennomført.

- Det finnes mennesker som har en seksualdrift de ikke klarer å kontrollere, og et medikament som kan gi dem denne kontrollen. Det vil være et etisk problem å ikke gjennomføre behandlingen, skriver Bjarnar i sin utredning.