ERNAS SKJEBNEUKE:  Kampen om asylbarna truer med en blå kollaps. Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) har vært en hard motstander mot Venstre og KrFs krav om å vurdere asylbarnas sak på nytt. Nå sier han at til BT at de, med visse forbehold, kan vudere å si ja. Frps Per Sanberg sier til Dagbladet at det er uheldig at det er stilt ultimatum i saken, men at det er noe grunnlag for å kommentere Venstres deadline. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ERNAS SKJEBNEUKE: Kampen om asylbarna truer med en blå kollaps. Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) har vært en hard motstander mot Venstre og KrFs krav om å vurdere asylbarnas sak på nytt. Nå sier han at til BT at de, med visse forbehold, kan vudere å si ja. Frps Per Sanberg sier til Dagbladet at det er uheldig at det er stilt ultimatum i saken, men at det er noe grunnlag for å kommentere Venstres deadline. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

12. februar: Det blir som å kjøre en kniv i ryggen på Frp. I dag: Det er mulig vi kan si ja

Ernas skjebneuke er i gang og kampen om asylbarna raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom asylbarnsaken ikke er løst innen fredag klokka 13.00, så varsler Venstre opprør. KrF har gitt regjeringa et ultimatum.

Hele det borgerlige samarbeidet står nå i fare. Og i den anledning spørs det om pipa har fått en litt annen lyd fra Frp enn den hadde for to måneder siden. Da var det å hente asylbarna hjem igjen noe KrF og Venstre bare kunne glemme.

Fra et blank nei, er vi nå kanskje over på et nja...

Selv om Per Sandberg (Frp) mener KrF og Venstre driver «en form for utpressing».

- En kniv i ryggen Frp's stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen er en av dem som har gått hardest ut. Med mange stortingsrepresentanter i ryggen har han vært negativ til å la KrF og Venstre vinne fram med sitt krav.

Noe som førte til dette kraftutsagnet den 12. februar:

- Det vil være som å kjøre en kniv i ryggen på oss. Vi har en justisminister som har stått skolerett for kontrollkomiteen. Hvis de nå skal tvinge ham til å ta asylbarna tilbake, så er det ensbetydende med å korsfeste hans politiske ståsted, sa Ellingsen til Bt.no.

Nå, to måneder seinere, sier han imidlertid:

- Det er mulig vi kan si ja under forutsetning av at søknaden sendes fra der de oppholder seg, og at de ikke skal hentes til Norge først, sier Jan Arild Ellingsen til Bt.no i dag.

Ellingsen ønsker ikke å kommentere Dagbladets spørsmål om han fortsatt oppfatter det som en kniv i ryggen.

- Det er svært viktig at det ikke legges føringer om et annet resultat enn det som foreligger i dag. Det skal ikke være forventninger om at de som får prøvd saken sin på nytt skal få innvilget opphold, sier han til BT.

Et ultimatum og en tidsfrist Klokka tikker mot fredag og Venstres landsmøte. Det er det som er fristen.

Hvis Erna Solberg ikke klarer å få Fremskrittspartiet med på en løsning som Venstre og KrF kan svelge innen den tid, så er det duket for opprør.

Det borgelige samarbeide kan falle, ifølge flere Venstre-tillitsvalgte Dagbladet snakket med i går.

- For å være tydelig. De må løse dette før det går så langt som til fredag, sier André Skjelstad (V), som sitter i Stortingets kommunalkomité, til Dagbladet.

- Det er en ting at han gjør en feil, men hvis han ikke prøver å rette opp feilene sine kan vi ikke ha tillit til ham lenger, sier Roger Granum (V), som er fylkesleder i Oppland.

Han mener samarbeidet ble brutt da Anundsen ikke klarte å formidle til utlendingsmyndighetene at utsendelse av lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres.

28 barn, ny behandling Det skal være 28 barn som ifølge nå fyller Venstre og KrFs kriterier til ny saksbehandling.

Erna har sagt at det i seg selv ikke er noe galt i å gi de nye asylbarnreglene tilbakevirkende kraft, så disse barna blir med. Men Frp, med partileder Siv Jensen i front, har sett på det som uaktuelt.

KONFLIKT RUNDT JUSTISMINISTEREN:  KrF og Venstre støttet ikke et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen i asylbarnsaken. De ønsker imidlertid at regjeringa nå vurdere sakene til flere av barna som ble sendt ut i fjor på nytt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KONFLIKT RUNDT JUSTISMINISTEREN: KrF og Venstre støttet ikke et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen i asylbarnsaken. De ønsker imidlertid at regjeringa nå vurdere sakene til flere av barna som ble sendt ut i fjor på nytt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi er rett og slett uenige om hvorvidt forskrifter skal ha tilbakevirkende kraft. Jeg konstaterer at Kristelig Folkeparti og Venstre mener det, Frp er uenig, sa Siv Jensen i Politisk kvarter i NRK den 24. mars.

Carl I. Hagen har vært litt mer bastant:

- Man bruker ikke ultimatum overfor samarbeidspartnere. Punktum, har han uttalt til Aftenposten

- Uheldig med ultimatum Frp's Per Sandberg fortalte i går til Dagbladet at det er uheldig at det stilles ultimatum i saken. Nå må det gjøres klart om de fire partiene samarbeider eller ikke.

- Jeg har registrert at det er forskjellige ultimatum ute og går. Det er uheldig i seg selv. Kommer de til at de vil bryte samarbeidet, så får vi ta det når det måtte komme, sier Sandberg til Dagbladet.

Det har altså vært steile fronter i lang tid. Selv om han ikke vil kommentere om Frp vil kunne godta en ny vurdering av asylsakene, utelukker ikke Sandberg at de kan bli enige.

Han reagerer likevel på hvordan Venstre og KrF har gått fram på.

- KrF og Venstre gjør det ikke enkelt, verken for Høyre eller Fremskrittspartiet, gjennom å drive den form for utpressing, sier han til NRK i dag tidlig.

Et ultimatum uten frist KrF har fremmet et ultimatum, men ingen tidsfrist.

- Jeg er veldig glad for det enorme engasjementet som det også er i Venstre for asylbarna. Jeg deler utålmodigheten og er enig i at saken må få en snarlig løsning, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet i går.

Venstres Granum understreker at han tror på en løsning i løpet av denne uka, Men dersom det ikke blir enighet, tror han det står på mangel på vilje fra regjeringen.

- Da må vi gi beskjed til regjeringen om at samarbeidsavtalen ikke gjelder lenger, sier han til Dagbladet.

Dagbladet følger saken fram mot Venstres landsmøte på fredag.