12 flyplasser er nå rammet av streiken

Lange køer og stengte flyplasser flere steder i dag.

LANGE KØER: Det er en fordel å komme i god tid hvis du skal ut å reise. Her fra Gardemoen mandag morgen. Foto: John H. Guttorm
LANGE KØER: Det er en fordel å komme i god tid hvis du skal ut å reise. Her fra Gardemoen mandag morgen. Foto: John H. GuttormVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I alt 12 flyplasser er berørt av streiken i dag:  Oslo lufthavn Gardermoen, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Kristiansund, Alta, Bodø, Sandnessjøen og Florø (bare offshore). 

I Tromsø åpner ikke sikkerhetskontrollen før klokka 12.30, og flere fly har måttet reise tomme.

- Det går fly herfra til 23 i kveld, men alle må være innenfor sikkerhetssjekken klokka 20 i kveld. Da stopper kontrollen. Hele tirsdag blir det begrenset sikkerhetskontroll, uten at vi nå tør spå hvordan trafikkavviklingen blir i morgen, sier lufthavnsjef Hans Børre Joakimsem til Dagbladet.

Han oppfordrer passasjerene til å være på plass minst halvannen time før avgang i dag.

Kristiansund, Alta og Sandnessjøen er helt stengt.

Dette er et resultat av at vekterstreiken trappes ytterligere opp i dag.

- Vi har hatt 30 frivillige ansatte hos oss som har stilt opp og hjelper til der de kan. De deler ut vann og organiserer køen, sier presseansvarlig ved Oslo lufthavn Gardemoen, Jo Kobro, til Dagbladet.

Møt opp tidlig Selv om det er mye folk og en del kø, mener Kobro at køen avvikles godt.

- Tatt forholdene i betraktning går dette rimelig bra. Vi har rundt en halvtimes kø nå, og vi forventer ikke at det vil bli noe verre før i ettermiddag, sier han.

Kobro mener at køen vil gå greit så lenge folk møter opp i god tid.

- Det er mye av grunnen til at dette går bra. De fleste er innstilt på ventetid og holder humøret oppe og stresser ikke. Det er spesielt viktig å komme tidlig i ettermiddag, da vi pleier å ha en del trafikk, sier Kobro.

På Gardemoen har 84 nye vektere blitt tatt ut i streik mandag i tillegg til de 149 som er tatt ut fra før.

Sola lufthavn På Sola lufthavn var det kø på morgenkvisten, men det ser bedre ut nå.

- Det var på det meste rundt 40 minutter ventetid i sikkerhetskontrollen, men nå er det nesten ikke kø. Vi merker at det er mye mindre trafikk enn vanlig, og jeg tror det er mange som har booket om reisen sin, sier lufthavnsjef ved Sola lufthavn, Leif Anker Lorentzen, til Dagbladet.

Værnes lufthavn På Værnes lufthavn i Trondheim går alt knirkefritt.

- Her er det ingen køer, og vi har faktisk mindre å gjøre enn på en vanlig mandag. Jeg tror mange har booket om billetten sin på grunn av streiken. Men vi forventer at det blir lengre køer utover ettermiddagen, sier lufthavnsjef ved Værnes lufthavn, Lasse Bardal, til Dagbladet.

Flesland lufthavn I likhet med med Værnes, går det overraskende bra i sikkerhetskontrollen på Flesland lufthavn.

- Vi hadde rundt en halvtimes kø mellom 6 og 7 i dag tidlig, men nå er det som normalt. Vi har mindre trafikk enn vanlig som følge av streiken. Mange har nok valgt å utsette reisen sin, sier lufthavnsjef ved Flesland lufthavn, Adelheid Nes, til Dagbladet.

Roser passasjerne Når streiken trappes opp onsdag, blir også Førde og Leknes berørt. 

- Helikoptertrafikken til og fra olje- og gassfeltene har gått etter programmet fra Sola og Bergen i dag på tross av svært begrenset kapasitet i innsjekkingen. Fra Kristiansund og Florø er det imidlertid full stopp, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til Dagbladet.

Her er Avinors oversikt over situasjonen på flyplassene i dag.

Han roser passasjerer over hele landet for å ha holdt seg orientert og situasjon og møtt fram i god tid.

- Derfor har trafikkavviklingen så langt gått bedre enn fryktet. Publikum har vært veldig displinerte og tålmodige i køene, sier Ånonsen.

Innkommende fly fra utlandet har kommet etter planen, men transittpassasjerer  som må gjennom tollen før de skal videre, har de samme kontrollproblemene som passasjerer «på utsiden».

Kø og stengte flyplasser 180 nye vektere tilsatt ved flyplasser tas ut i streik mandag.

- Uttaket på mandag er en kraftig opptrapping, sa Trond Erik Thorvaldsen, kommunikasjons- og utredningsansvarlig i Norsk Arbeidsmandsforbund til Dagbladet søndag.

I tillegg til flyplassene som må stenge, blir en rekke andre, som hittil ikke er berørt, rammet av opptrappingen, som kan bety timelange køer i sikkerhetskontrollen for reisende.

- Vi fortsetter streiken så lenge det er nødvendig, sa Thorvaldsen videre.