12 kan være smittet av syfilis-blod

- Første gang noen er smittet siden 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Sykehusene som har gitt blod fra den syfilis-smittede blodgiveren på Ullevål, har startet jakten på de 37 pasientene som har fått blodet siden 1993 fram til i vår.

- Sykehusene vet hvem alle er, og i et møte mandag med Ullevål og Folkehelseinstituttet vil vi gå gjennom hvordan denne kjedelige saken skal håndteres videre, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet til Dagbladet.no.

Han har noen beroligende ord til pasienter som har fått blodoverføring generelt og til 25 av de 37 pasientene som har fått blod fra den syfilis-smittede blodgiveren.

- Ingen er blitt registrert smittet av noen sykdommer ved blodoverføring i Norge siden 1999. Og 25 av de 37 pasientene som har fått blodet fra den smittede blodgiveren, har med stor sannsynlighet ikke pådratt seg syfilis, sier  Larsen.

Lett å behandle

12 av de 37 pasientene har fått blodplater i forbindelse med transfusjonene, og da øker faren for at smitten kan bli brakt videre.

- Dersom noen av de 12 skulle vise seg å være smittet, er trøsten at syfilis nå er forholdsvis lett å behandle med antibiotika, sier Larsen.

Fem sykehus har gitt blod fra den smittede blodgiveren, men Helsedirektoratet ville fredag kveld ikke gå ut med hvilke sykehus det dreier seg om.

Foto: Tom E. Østhuus.
Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer

I følge NRK ble blodgiverenes syfilissmitte avdekket allerede i mars.

Larsen har foreløpig ikke funnet noe godt svar på hvorfor blodbanken på Ullevål først orienterte Helsedirektoratet i dag.

Stoppet i mars

Larsen har sjekket at ingen har fått blodet siden  testen viste at blodgiveren hadde fått syfilis.

Det nasjonale transfusjonsrådet for blodoverføring møtes 7. november. Da vil reglene for jevnlig syfilis-testing av blodgivere blir vurdert på nytt.

Larsen forklarer hvordan reglene fungerer i dag:

- Hver ny blodgiver  blir testet for hepatitt B og C, HIV og syfilis. Hepatitt og HIV blir sjekket hver gang vedkommende gir blod.  Vi har droppet jevnlige syfilis-tester av kapasitetshensyn fordi risikoen har vært svært liten i Norge i mange år for å bli smittet. Blodgiverne krysser for om de har nye sexpartnere siden sist, og den  forenklde metoden har fungert fram til nå.

Blodgiveren med syfilis har ikke kunnet gi noen forklaring på når det er sannsynlig at smitten har kommet. Blodgiveren var frisk ved registrering da Ullevål i 2007, men smittet da ny prøve ble tatt i Drammen i vår i forbindelse med skifte av sykehus.