- 12 krigsskip fra Israel og USA på vei mot Persiabukta

Kan være ment som et signal til Iran, men et militært angrep hadde vært uventet, ifølge FAFO-forsker.

- PÅ VEI MOT PERSIAGULFEN: Det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman skal være på vei til Persiagulfen sammen med 10 andre amerikanske og minst ett israelsk krigsskip. Bildet viser skipet på en hemmelig posisjon i Middelhavet sør for Sicilia i Italia 14. juni i år. Foto: AFP PHOTO POOL / FABRIZIO BENSCH / SCANPIX
- PÅ VEI MOT PERSIAGULFEN: Det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman skal være på vei til Persiagulfen sammen med 10 andre amerikanske og minst ett israelsk krigsskip. Bildet viser skipet på en hemmelig posisjon i Middelhavet sør for Sicilia i Italia 14. juni i år. Foto: AFP PHOTO POOL / FABRIZIO BENSCH / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Egypt har tillatt en marineflåte på 12 krigsskip fra Israel og USA å passere Seuz-kanalen til Rødehavet, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået UPI.

Ifølge nyhetsnettstedet DEBKAfile.com skal 11 av skipene være amerikanske med hangarskipet USS Truman i spissen. All komersiell og sivil trafikk gjennom Suez-kanalen skal ha blitt stoppet mens skipene passerte. Ifølge nettstedet har hangarskipet kapasitet til 60 krigsfly og 6000 sjømenn og marinesoldater.

Hvor flåten er på vei er hittil ukjent, men ifølge iranske Press TV skal den være på vei mot Persiabukta.

- Dersom dette stemmer vil jeg tro at man er i ferd med å gjøre noe for å sende et signal til Iran. Men det er ingenting som tilsier at man skulle begynne et militært angrep mot Irans atomprogram, sier FAFO-forsker Kjetil Selvik til Dagbladet.

- Det kan være en øvelse for å sende et signal til Iran, forklarer han.

- Men dersom det er begynnelsen på et militært angrep, så er det uventet og spesielt.

Han mener det er umulig å spekulere i om hva dette kan være, men understreker at et angrep ville vært litt ut av det blå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer