12 lastebiler har krasjet i huset deres i sommer

Familien Balstad fra Son i Akershus fortviler. Ordføreren: - Jeg synes veldig synd på dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er ufattelig slitsomt. Vi må nærmest drive med trafikkovervåkning, sier Øyvind Balstad til Dagbladet.no.

Denne sommeren har han og foreldrene Ingrid og Svein fått 12 biler i husveggen deres i Storgata 35 i Son i Vestby i Akershus.

De lange og store kjøretøyene drar med seg takrenner, vindskyer og fliser på huset deres, skriver Moss Avis.

Også nabohusene får gjennomgå. Veien er regulert slik at ingen kjøretøy over 12 meter har lov til å kjøre gjennom Storgata på vei til Son. Bare busser i rute har lov til å kjøre gjennom.

Frykter liv skal gå tapt

- Lastebilene stikker ofte av etterpå også. De merker nok ikke at de skader huset. Her om dagen dro et vogntog på over 20 meter med seg takrennene. Jeg fikk heldigvis stoppet sjåføren et stykke borti gata. Saken ble politianmeldt og det skal gå i orden, sier Balstad.

Nå frykter mannen at liv skal gå tapt før problemet forsvinner.

- Det kan jo hende vi får besøk av en lastebil i stua en dag, men jeg er mer bekymra for at lekende barn eller eldre mennesker skal bli påkjørt. Det er bare et spørsmål om tid før noen blir drept, sier Balstad.

SMAL STORGATE: Maks 12 meter er lengden kjøretøyet ditt skal måle for at du skal ha loven på din side når ferdes igjennom Storgata i Son. Dette gir yrkessjåførene blaffen i, ifølge beboerne i gata i Akershus-kommunen. Foto: Øyvind Balstad
SMAL STORGATE: Maks 12 meter er lengden kjøretøyet ditt skal måle for at du skal ha loven på din side når ferdes igjennom Storgata i Son. Dette gir yrkessjåførene blaffen i, ifølge beboerne i gata i Akershus-kommunen. Foto: Øyvind Balstad Vis mer

Han har bestemt seg for å ta bilder av de tunge kjøretøyene for å dokumentere vandalismen.

- Bildene er for dokumentasjon og for å kunne bevise skader og for å ta registreringsnummeret på kjøretøyene som skader huset, sier han.

Familien har også satt opp betongbuffere langs veien i et forsøk på å hindre flere skader på huset.

Byggeaktivitet

Familien har også tatt opp saken med ordføreren i Vestby kommune.

- Jeg sendte et brev til ham i mai og fikk en telefon dagen etter. Han forstår problemet og sier at det skal skje noe i løpet av en måneds tid. Men vi får vente å se om det skjer noe, sier Balstad.

Ingrid og Svein Balstad forteller til Moss Avis at familien flyttet inn i Sveins barndomshjem i 1981. Huset er fra tidlig på 1700-tallet.

- Bilene blir bare større og større, og trafikken verre og verre. Særlig denne sommeren har det vært ille, forteller Inger Balstad, som tror at omfattende byggeaktiviteten i området er årsaken til oppblomstringen av antall kjøretøy.

12 lastebiler har krasjet i huset deres i sommer

- Et kjempeproblem

Ordfører John A. Ødbehr i Vestby kommune sier han synes veldig synd på familien Balstad og naboene som må leve med problemet.

- Dette er et kjempeproblem. I morgen skal vi ha et møte med vegvesenet om hvordan vi kan løse dette. Men dessverre går ikke ting så fort som vi ønsker, sier en svært engasjert ordfører til Dagbladet.no.

Han synes det er svært synd at tungtrafikk-sjåførene ikke følger skiltingen og at de gang etter gang bryter loven.

- Dette går utover lokalmiljøet og flere verneverdige bygninger. Son tåler ikke dette. Jeg håper også politiet kan slå hardere ned på de som bryter regelverket, sier Ødbehr, som ønsker å rose Balstad for sitt engasjement i saken.

TRAFIKKORK: Den store bussen er unntatt 12-meters regelen, men får seg en utfordring når den møter andre biler i Storgata i Son.
TRANGTRAFIKK: Lastebilen lirker seg forbi mellom de ærverdige husene i Son.