12. mai kan bli ragnarokk

Dette er Jens Stoltenbergs skrekkscenario: Han må legge fram et revidert nasjonalbudsjett neste fredag som innebærer sviende kutt for over 100.000 streikende i privat sektor samtidig som forhandlingene for flere hundre tusen i offentlig sektor bryter sammen. Det hele kan utvikle seg til en politisk krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Stortinget sitter representanter for de tidligere regjeringspartiene og priser seg lykkelige over at de er ute av regjeringskontorene. De vet at innstrammingspakken som finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen må legge fram 12. mai blir svært upopulær. Finansministeren må på et eller annet vis greie å stramme inn omlag fem milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett. Og beløpet kan bli høyere.

Men klarer ikke regjeringen å beholde stramheten i budsjettet, kan det føre til nye renteøkninger. Det vil være veldig problematisk, i en situasjon hvor en renteøkning på 0,25 prosent var med å nøre opp rundt lønnsoppgjøret.

Uansett hva regjeringen velger av tiltak, vil folk flest merke det på pungen. At dette kommer midt i en storstreik, gjør saken enda vanskeligere.

Upopulære tiltak

LO-leder Yngve Hågensen har imidlertid forhåpninger om at revidert nasjonalbudsjett og situasjonen i offentlig sektor ikke skal påvirke konflikten som nå pågår.

- Vi må sortere dette hver for seg. Vi kan ikke stoppe samfunnet fordi det er en streik på gang, sa Hågenen på sin uformelle pressekonferanse i formiddag.

- Men det blir kutt en del steder. Vi jobber for at kuttene ikke skal berøre oss. Da blir det ikke vi som får størst problemer. Dette er håndtert gjennom kontakter. Uansett vil det blir kutt i revidert budsjett som ikke blir populære blant dem det berører. Men vi jobber for at det ikke skal plage folks hverdag økonomisk, sa han.

Rammer folk

Einar Steensnæs (KrF) sier det slik:

- Skal det strammes inn vil man ikke få inn penger nok bare ved å ta fra de med de høyeste inntektene. Gjennom vår behandling av regjeringens forslag i Stortinget, vil vi legge vekt på at innstrammingene har best mulig fordelingsvirkninger. Men det kan umulig skje på en slik måte at det ikke rammer vanlige folk, sier han.

Aps parlamentariske leder, Hill-Marta Solberg avviser spekulasjoner om at kuttforslagene i dette dokumentet vil virke som bensin på streikebålet.

- Regjeringen må legge det fram, og Stortinget må behandle det selv om det pågår en konflikt mellom partene i arbeidslivet, sier Solberg.

- Hvis renteøkningen ikke gjorde det lettere å godta et moderat oppgjør, er det en desto viktigere utfordring å se til at revidert ikke bidrar til ytterligere renteøkning. Ap vil alltid anstrenge seg for å gjøre dette på en fordelingsmessig god måte. Men det må gjøres betydelige inndekning. Men jeg tror ikke revidert budsjette skaper ny dramatikk i konflikten, sier hun.