TATOVERT MED HAKEKORS: Khadija (17) hevder at hun ble kidnappet og holdt fanget mot sin vilje i to måneder av 15 gjerningsmenn. Foto: STRINGER/AFP
TATOVERT MED HAKEKORS: Khadija (17) hevder at hun ble kidnappet og holdt fanget mot sin vilje i to måneder av 15 gjerningsmenn. Foto: STRINGER/AFPVis mer

Seksualisert vold i Marokko

12 menn arrestert for hakekorstortur og gruppevoldtekt av Khadija (17)

Saken har sendt sjokkbølger gjennom det nord-afrikanske kongedømmet.

17 år gamle Khadia hevder at hun i løpet av to måneders fangenskap ble antastet jevnlig, brent med sigaretter, dopet, sultet og tatovert med hakekors av så mange som 15 menn, skriver The Guardian.

Nå er 12 menn i alderen 18 til 27 år arrestert, anklaget for voldtekt, kidnapping og tortur av den marokkanske jenta.

Saken har gitt næring til en høylytt debatt om kvinners rettigheter i det nord-afrikanske kongedømmet hvor det er mange rapporter om seksuelt misbruk, til tross for at det er innført en ny lov som skal bekjempe kjønnsbasert vold og trakassering.

- Forferdelig

17-åringen hevder hun ble bortført utenfor huset til en slektning under Ramadan.

- Det var forferdelig. De holdt meg fanget i rundt to måneder. De voldtok og torturerte meg. Jeg vil aldri tilgi dem. De har ødelagt meg, sier Khadija til den marokkanske TV-kanalen Chouf TV.

Hun hevder at hun ble nektet mat og vann, at hun ikke fikk dusje og at hun prøvde å rømme flere ganger, men ble oppdaget og banket opp.

- Jeg ønsker rettferdighet og at de skal få betale for det de har gjort mot meg. Hvor mange kvinner er det, som av frykt for skammen, fortsetter å være tause? spør hun.

FN-rapport

Kvinners rettigheter er et kontroversielt tema i det høyst patriarkalske samfunnet.

En fersk FN-rapport slår fast at hele 62 prosent av mennene mener at kvinner må tåle vold for å holde familiene sammen.

Seksuell trakassering er utbredt, sex utenfor ekteskap er ulovlig og voldtektsofre blir i stor grad gitt skylden.

PROVOSERER: En video av en saudiarabisk kvinne ikledd miniskjørt og en kort topp har framkalt sterke reaksjoner og sinne i sosiale medier i det konservative landet. Nå skal kvinnen være arrester, melder Associated Press. Vis mer

I februar ble det innført en ny lov i Marokko som kriminaliserer noen former for kjønnsbasert vold, men kritikere hevder at loven ikke går langt nok. Familievold og voldtekt i ekteskapet blir ikke tilstrekkelig berørt av den nye loven.

Ifølge Human Rights Watch, viser en nasjonal spørreundersøkelse fra 2009 blant marokkanske kvinner mellom 18 og 65 år at hele 62,8 prosent hadde vært utsatt for fysisk-, psykisk- eller seksuell vold.

Opprop

Saken om den angivelig bortførte og gjenvoldtatte 17-åringen har skapt store bølger på sosiale medier i Marokko, hvor det ropes høyt om «rettferdighet for Khadija». Et opprop for å «gjenopprette Khadijas verdighet» er til nå underskrevet av mer enn 81 000 mennesker.

Midt i denne stormen har foreldrene til to av de angivelige gjerningsmennene latt seg intervjue av lokale medier. De hevder sønnene er uskyldige, at jenta har et «dårlig rykte» og at hun selv «ønsket det».

Etterforskningen av saken pågår for fullt i Beni Mellal, sentralt i Marokko. Rettssaken mot de 12 mennene er ventet å starte i neste uke.

Den hovedmistenkte, en 20 år gammel mann, er anklaget for voldtekt, kidnapping, tortur, dødstrusler og gjengdannelse, ifølge nyhetsbyrået AFP.