STORE VERDIER: Også i olje og gass. Men bare halvparten av hva oljeentusiastene hadde håpet å finne i havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen. Foto: AFP/ SCANPIX.
STORE VERDIER: Også i olje og gass. Men bare halvparten av hva oljeentusiastene hadde håpet å finne i havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen. Foto: AFP/ SCANPIX.Vis mer

1,2 milliarder fat olje

Eller verdier for 600 milliarder kroner kan skjule seg i havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet er via kilder gjort kjent med olje- og gassestimatet som Oljedirektoratet skal legge fram i morgen.

Det skal gjemme seg 1,2 milliarder fat olje i berggrunnen under havet i Lofoten og Vesterålen. Dette er, som Dagbladet.no skrev i går kveld, langt mindre enn hva både industrigruppen KonKraft og Oljedirektoratet tidligere har anslått.

KonKraft har regnet med 3,4 milliarder fat oljeekvivalenter, mens Oljedirektoratet har regnet med 1,5 milliarder.

Oljemotstanderne mener at 1,2 milliarder fat er lite, mens oljeforkjemperne mener det er mye.

600 milliarder kroner
- Dersom dette stemmer, bekrefter det det oljeindustrien hele tiden har hevdet, nemlig at der finnes store ressurser. Med dagens kroneverdi tilsvarer dette en brutto kroneverdi på over 600 milliarder kroner. Det tilsvarer et helt Snøhvit-prosjekt. Alle har sett betydningen av Snøhvit for Hammerfest. Dette er gledelig for aktivitet og utvikling i Nord-Norge og resten av landet, sier kommunikasjonssjef i Oljeindustriens landsforening, Sigbjørn Aanes.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet påpeker at estimatene er en halvering av det som tidligere er anslått. Statoil gikk i høst ut og sa de trodde på verdier for 1500 milliarder kroner, eller et halvt oljefond.

- Luftslott
- Vi mistenker oljeindustrien for bevisst å ha skrudd opp tallene for hva som finnes av olje og gass. De skaper de rene luftslott for å øke presset for åpning. Akkurat som i andre oljeutbygginger vil vi også her se at sysselsettingseffekten og andre ringvirkninger blir langt lavere enn oljeindustriens fagre løfter, sier han.

Det er de mest sårbare områdene, Lofoten eller Nordland 6, at det skjuler seg mest.

Nordland 7 (Vesterålen) og Troms 2 (Senja), har til sammen like mye som Nordland 6. Nordland 6 og 7 har størst sannsynlighet for olje, mens Troms 2 har mest sannsynlighet for gass.

Oljedirektoratet vil formelt offentliggjøre tallene på en pressekonferanse i morgen.

La fram miljørapport
Tidligere i dag ble den store kunnskapsrapporten om naturverdier og miljørisiko presentert. Den viser at det er lite sannsynlig med oljeuhell i nord, men at konsekvensene for naturen kan bli betydelige dersom det skjer. Verst blir det for sjøfugl, mens fisken klarer seg bedre.

Både denne rapporten og seismikkrapporten har vært strengt hemmelige, til tross for dette har det vært flere lekkasjer.