12 milliarderog hva så...?

Finnmarkingene er fortsatt i Snøhvit-rus, selv om milliardene ruller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Det er Staten, og til sjuende og sist skattebetalerne, som får regninga når kostnadene i Hammerfest løper løpsk.

Men i Finnmark har man fortsatt klokkertro på det største industriprosjektet noensinne i Nord-Norge. Det er for seint å snu når hele Melkøya er enevendt, og ordfører Alf Einar Jakobsen i vertsbyen Hammerfest er fortsatt i Klondyke-stemning.

- Vi må ha is i magen. Her brukes det ny teknolgi som vil danne grunnlaget for videre utbygging i Barentshavet. Det må være lov til å prøve og feile i startfasen, sier Jakobsen.

Han tror Snøhvit vil bli mer lønnsomt når gass fra framtidige anlegg vil bli ført i land på Melkøya.

- De opplysningene jeg har fått, tyder på at prosjektet ikke blir stanset. Det er viktig for oss i Finnmark, sier fylkesordfører Helga Pedersen.

Subsidier?

- Men Snøhvit kan nå bli oppfattet som nok et nytt subsidie-sluk til Finnmark?

- Det synes jeg ikke det er. Det å komme i gang i Barentshavet er viktig for hele Norge, ikke bare Finnmark.

- Snøhvit vil gi 170 faste arbeidsplasser på Melkøya. Er ikke det dårlig betalt for kostnader som nå nærmer seg 60 milliarder?

- Nei. Snøhvit har ringvirkinger for hele Nord-Norge, næringslivet har allerede levert tjenester for 1,8 milliarder kroner. Jeg føler meg sikker på at Snøhvit vil bli samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier Pedersen.

Men allerede før utbyggingen var partnerne i prosjektet usikre på lønnsomheten. Og Snøhvit ble unnfanget ved hjelp av skatterabatt i milliardklassen til oljeselskapene.

Schjøtt'n sentral

Det var daværende finansminister og finnmarking Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) som få dager før stortingsvalget i 2001 lanserte skatterabatten i milliardklassen, som gjorde Statoil villig til å gå for Snøhvit.

Statoil ønsket fotfeste i Barentshavet _ og prøve ut ny teknologi som kjøler gass ned til flytende form.

Dette ble kombinert med et sterkt lokalt regionalt politisk press, spesielt internt i Ap. Snøhvit måtte komme nå: Hammerfest og Nord-Norge hadde ventet lenge nok.

- Jeg har ingen kommentar til denne saken i dag, sier Schjøtt-Pedersen.

Olav Gunnar Ballo (SV) er en av få i Finnmark som har vært kritisk:

- Snøhvit er et skandaleprosjekt som aldri burde vært igangsatt: Det er et ulønnsomt kostnadssluk, som gir flere arbeidsplasser i sør enn i nord og har små lokale ringvirkinger, mener Ballo.

OPTIMIST: Ordfører Alf Einar Jakobsen i vertsbyen Hammerfest er fortsatt i Klondyke-stemning.
SPREKK: Snøhvit-utbyggingen på Melkøya kan få en kostnadssprekk på astronomiske 12 milliarder kroner.