Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemen - verdens verste konflikt

12 millioner barn i faresonen

Siden Jemen-krigen startet i 2015, har rundt 60 personer dødd hver eneste dag. Verst går det utover barna, som er traumatiserte, underernærte og utslitte.

STERKE BILDER: Underernærte barn på sykehus i Jemen. Det er bildene som nå går verden over, som et skremmende resultat av de pågående konfliktene i borgerkrigen. Foto: NTB. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

På Al-Sabeen-sykehuset i Jemens hovedstad Sanaa ligger det en rekke små, hjelpeløse barn.

Flere av dem er så tynne at du ser skjelettet trenge seg gjennom huden. Men barna i det borgerkrigsherjede landet er på en måte litt heldige: De får i hvert fall hjelp fra medisinsk personale.

STERKE BILDER: Et annet underernært barn ligger i en inkubator på Al-Sabeen-sykehuset i Sanaa, Jemen. Foto: AP / NTB Scanpix
STERKE BILDER: Et annet underernært barn ligger i en inkubator på Al-Sabeen-sykehuset i Sanaa, Jemen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

I Jemen er det langt i fra sedvanen. For landet er «det verste landet å være barn i».

Det sa Unicef-ansatte allerede i fjor, da de lanserte rapporten Født i krig. Om 1000 dager med tapt barndom. Siden da har situasjonen for de rundt 12 millioner barna i Jemen bare blitt enda verre, etter nær fem år med borgerkrig.

FÅR HJELP: Dette nyfødte og svært undervektige barnet er blant de heldige i Jemen - det får helsehjelp. Foto: Mohammed Huwais / AFP / NTB Scanpix
FÅR HJELP: Dette nyfødte og svært undervektige barnet er blant de heldige i Jemen - det får helsehjelp. Foto: Mohammed Huwais / AFP / NTB Scanpix Vis mer

50 000 nær sultedøden

Rundt én kvart million, altså hele 250 000 mennesker, er nær sultdøden, ifølge nye tall fra WHO, Verdens helseorganisasjon.

- 250 000 mennesker er i ferd med å dø av sult, meldte organisasjonen i slutten av oktober.

Ikke nok med det:

- 50 000 mennesker lider av akutt feil- og underernæring med medisinske konsekvenser. Vi har reddet livet til 8000 barn, men kampen er langt fra over, sier Altaf Musani, WHO-ansatt i Jemen.

WHO melder at innbyggerne i det krigsherjede landet sliter med å finne mat og vann. Immunsystemene deres er nedbrutt etter lang tids mangel på ordentlig næring. Barna er spesielt utsatt, som gjør at de lett blir rammet av sykdommer.

- Akkurat nå er én million mennesker i risikosonen for å bli smittet av kolera, sier Hamid al-Rafiq, menneskerettsaktivist til Al Jazeera.

UNDERERNÆRT: Denne kvinnen og barnet er blant de heldige, som har fått komme inn på et sykehus for å få hjelp for barnets underernæring. Foto: Mohammad Huwais / AFP / NTB Scanpix
UNDERERNÆRT: Denne kvinnen og barnet er blant de heldige, som har fått komme inn på et sykehus for å få hjelp for barnets underernæring. Foto: Mohammad Huwais / AFP / NTB Scanpix Vis mer

100 000 drept i krigen

Et data-prosjekt som følger den pågående krigen i Jemen viser nå at over 100 000 mennesker har mistet livet siden våren 2015. Rundt 12 000 av disse er barn. Et høyt tall, som antagelig er langt høyere, ifølge FN.

- Mer enn 7500 barn har blitt drept direkte i krigshandlinger, og mange andre kvinner og barn har dødd på grunn av sykdommer, underernæring og sult, sier al-Rafiq.

Mangelen på medisiner er også enorm i landet, og menneskerettighetsaktivisten melder at så mange som 200 000 mennesker må bli sendt ut av Jemen for behandling, om de skal overleve.

Uten arbeid

Før krigen var allerede Jemen et av verdens aller fattigste land, med mat. og vannmangel, arbeidsledighet og fattigdom. Nær fem år med krig har gjort situasjonen enda verre.

- Mer enn halvparten av innbyggerne er arbeidsledige, og folk har levd på sparebluss i flere år nå, og har ingen ekstra ressurser til å lege sitt sultende barn, sier WHO-Musani.

Riyadh-avtale

Den siste tida har partene i Jemen vært i Saudi-Arabias hovedstad i nok et forsøk på å megle fram en fred mellom de Iran-støttede houtiene på den ene sida og Saudi-koalisjonen på den andre.

Den 5. november ble den såkalte Riyadh-avtalen underskrevet, og de to siste ukene har det vært langt færre luftangrep enn tidligere i krigen, opplyste FN-utsending Martin Griffiths og ACLED.

Etter undertegningen av avtalen og våpenhvilen har de to siste ukene vært langt færre luftangrep enn tidligere i krigen, opplyser FN-utsending Martin Griffiths.

SYK: Enda et barn som har fått for lite næring på Al-Sabeen-sykehuset i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: Mohammed Huwais / AFP / NTB Scanpix
SYK: Enda et barn som har fått for lite næring på Al-Sabeen-sykehuset i Jemens hovedstad Sanaa. Foto: Mohammed Huwais / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- De siste ukene har det vært perioder på hele 48 timer uten luftangrep for første gang siden krigen startet, sa Griffiths fredag.

Det er også meldt om færre angrep fra de to terrorgruppene Al-Qaida på den arabiske halvøyen og IS, ifølge ACLED.

Forhåpentlig kan Jemens rundt 12 millioner barn endelig øyne en hverdag uten den voldsomme borgerkrigen, sulten og nøden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media