Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

12 millioner barnebruder hvert år

Anslagsvis 12 millioner jenter under 18 blir giftet bort hvert år, ifølge en ny UNICEF-rapport. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er 15 prosent færre enn for ti år siden, men man er fortsatt langt fra å nå målet med å ha avskaffet denne praksisen innen 2030. Slik det ser ut nå, vil 150 millioner jenter ende som barnebruder innen den tid.

– Når en jente blir giftet bort som barn får det konsekvenser for resten av livet. Sjansen for at hun fullfører skolegangen minsker, mens risikoen for å bli mishandlet av ektemannen øker. Risikoen for komplikasjoner under graviditeten øker også, sier Anjo Malhotra, sjefrådgiver i UNICEF.

Ifølge UNICEF ble 650 millioner av verdens kvinner gift som barn.

Både i Asia og Afrika sør for Sahara har man de siste årene sett en nedgang. I Asia er tallet i dag 30 prosent sammenlignet med 50 prosent for ti år siden. I Afrika sør for Sahara har tallet sunket fra 43 til 38 prosent.

– Dette er gledelige nyheter, men vi har ennå en lang vei å gå, sier Malhotra.

Ifølge UNICEF har det vært et tydelig skifte i hvor praksisen er mest utbredt, og én av tre barnebruder befinner seg i Afrika sør for Sahara. Tidligere var det én av fem.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!